10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăVotarea Guvernului Cîțu poate fi blocată de coronavirus

Votarea Guvernului Cîțu poate fi blocată de coronavirus

În această după-amiază ar urma să se desfășoare dezbaterea și votul în plenul Parlamentului, în urma cărora, dacă majoritatea parlamentarilor votează “pentru”, va intra în funcțiune Guvernul Cîțu.

Doar că, pentru ca votul din Parlament să fie valabil, în Parlament trebuie să existe cvorum, adică să fie prezenți în sală cel puțin 233 de senatori și de deputați. Pe de altă parte, ieri la prânz, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, a anunțat că se interzic, în România, adunările, în spații închise, cu peste 100 de participanți. Interdicția anunțată ieri de Arafat este în vigoare până la data de 31 martie 2020. Ceea ce înseamnă că parlamentarii, chiar dacă și-ar dori, nu vor putea asigura cvorumul în plen.

Dacă astăzi nu va fi votat Guvernul Cîțu, rămâne în funcțiune Executivul condus de Ludovic Orban – deși echipa acestuia fusese demisă prin moțiune de cenzură. În această echipă, Cîțu are funcția de ministru de Finanțe.

Deputatul USR Iulian Bulai a lansat, ieri, un avertisment, susținând că PSD ar putea invoca primejdia coronavirusului pentru a refuza să asigure cvorumul.

“Mâine trebuie să învestim guvernul. E nevoie de minim 233 de parlamentari prezenți în sală. Plus angajații Parlamentului și guvernul desemnat. Și presa. Oameni veniți de peste tot din țară. Oameni care au un job de făcut.

Zilele trecute s-au anulat transportul public dinspre și spre Italia și activitatea instituțiilor culturale. Astăzi s-au restricționat adunările cu peste 100 de persoane. Sper ca PSD-PNL să nu se folosească de riscul epidemiei pentru a amâna învestirea guvernului. Pentru a suspenda democrația odată cu adunările de 100 de persoane. Țara are nevoie acum de stabilitate și de un guvern cu puteri depline. Spre binele țării, acest vot trebuie să se țină mâine. Este situație de criză și urgență majoră în țară. Avem nevoie de guvern. Mai ales acum, în prag de pandemie”, a notat deputatul Iulian Bulai, într-un mesaj postat pe Facebook.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă