32 C
București
luni, 23 iunie 2025
AcasăSocialAdministratieUrna specială nu se va putea folosi la alegerile parlamentare desfășurate în...

Urna specială nu se va putea folosi la alegerile parlamentare desfășurate în străinătate

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, o decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Conform deciziei, alegătorul, care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţară în care se află secţia de votare.

„Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale”, prevede documentul adoptat.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se va depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18,00 şi 20,00.

Cererile pentru urna specială vor fi depuse cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17,00

Prin excepţie de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale vor putea fi depuse la biroul electoral de circumscripţie de la nivel judeţean sau la oficiul electoral de sector al municipiului Bucureşti cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17,00, fizic sau prin mijloace electronice.

Totodată, cererea de vot cu ajutorul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate ori din dovada de reşedinţă, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale care să fie eliberată de medicul de familie al alegătorului, a mai stabilit BEC.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații.A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" și, în anul 2024, „Crucea Casei Regale a României” pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tesla lansează primele taxiuri fără șofer: un pas decisiv spre viitorul mobilității autonome

Tesla a intrat într-o nouă eră a transportului duminică, odată cu lansarea primelor sale taxiuri complet autonome, care au transportat pasageri plătitori în Austin,...

Sampdoria rămâne în Serie B, după un meci abandonat! Fanii au oprit barajul cu incidente violente

Formația din Genova se salvează dramatic de la retrogradare, în urma unui retur oprit din cauza haosului creat de suporterii Salernitanei.Sampdoria Genova va continua...

WhatsApp, interzis pe dispozitivele Camerei Reprezentanților din SUA din motive de securitate cibernetică

WhatsApp, populara aplicație de mesagerie deținută de Meta, a fost interzisă pe toate dispozitivele oficiale ale Camerei Reprezentanților din Statele Unite, potrivit unui memo...
Ultima oră
Pe aceeași temă