19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăPoliticăUngaria "nu mai poate fi considerată o democrație deplină", afirmă Parlamentul European

Ungaria “nu mai poate fi considerată o democrație deplină”, afirmă Parlamentul European

Ungaria “nu mai poate fi considerată o democrație deplină”, a afirmat Parlamentul European într-o declarație după adoptarea unui raport.

Parlamentul a spus că situația “s-a deteriorat în așa fel încât Ungaria a devenit o autocrație electorală”, scrie CNN.

“În general, Parlamentul European își exprimă regretul că lipsa de acțiune decisivă a UE a contribuit la o prăbușire a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria și la transformarea unuia dintre statele sale membre într-un regim hibrid de autocrație electorală”, se arată în raport.

“Există un consens din ce în ce mai mare în rândul experților că Ungaria nu mai este o democrație”, se mai arată în raport.

În raportul lor, membrii Parlamentului au enumerat o serie de îngrijorări, inclusiv cu privire la funcționarea sistemului electoral al țării și la independența judiciară. Ei și-au exprimat, de asemenea, temerile cu privire la libertățile academice și religioase, precum și cu privire la drepturile grupurilor vulnerabile, inclusiv “minoritățile etnice, persoanele LGBTIQ, apărătorii drepturilor omului, refugiații și migranții”.

Moțiunea, care a fost adoptată cu 433 de voturi pentru, 123 împotrivă și 28 de abțineri, solicită Consiliului European și Comisiei Europene “să acorde mai multă atenție dezmembrării sistemice a statului de drept” în Ungaria.

În special, Parlamentul European cere Comisiei să rețină fondurile europene ale Ungariei.

Unii eurodeputați de dreapta au criticat raportul, spunând că acesta “se bazează pe opinii subiective și declarații părtinitoare din punct de vedere politic și reflectă preocupări vagi, judecăți de valoare și standarde duble”.

“Acest text este încă o încercare a partidelor politice europene federaliste de a ataca Ungaria și guvernul său creștin-democrat și conservator din motive ideologice”, au transmis ei într-o declarație de poziție minoritară anexată la raport.

Invocând riscuri de corupție, Comisia Europeană este așteptată să recomande în cursul acestei săptămâni suspendarea banilor alocați Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro (1.100 de miliarde de dolari) pentru 2021-27, potrivit Reuters.

Aceasta ar fi prima astfel de măsură a UE în cadrul noii sale sancțiuni financiare, denumită “bani pentru democrație” și convenită în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la faptul că premierul ungar Viktor Orban, precum și aliații săi din Polonia, au dat înapoi de la principiile democratice liberale în interiorul blocului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă