21.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăUE cere reducerea finanțării cu 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria

UE cere reducerea finanțării cu 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană a cerut ca fonduri europene în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, să fie tăiate din cauza unor probleme de corupție.

Comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, a declarat că această cifră reprezintă 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune și aproximativ o treime din fondurile de coeziune pe care țara le-a primit de la bugetul UE, notează Euronews.

Fondurile de coeziune ale UE sunt acordate țărilor europene mai sărace pentru a contribui la promovarea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, în timp ce programele operaționale înconjoară proiecte de investiții mai specifice.

Pentru Bruxelles, recomandarea adresată Consiliului de a adopta această măsură punitivă este următorul pas în procesul mecanismului privind statul de drept pe care l-a declanșat împotriva Ungariei în aprilie.

Mecanismul, care a fost aprobat de Curtea Europeană de Justiție cu doar câteva săptămâni mai devreme, în urma unei contestații din partea Budapestei și a Poloniei, permite Bruxelles-ului să impună sancțiuni financiare statelor membre “pentru a proteja bugetul” dacă se consideră că acestea au încălcat valorile fundamentale ale UE.

În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxellesului, Budapesta a anunţat o serie de măsuri, inclusiv înfiinţarea unei “autorităţi independente” pentru combaterea corupţiei şi creşterea transparenţei în procedurile de achiziţii publice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...

Israelul va răspunde atacului Iranului, spune șeful Statului Major, Herzi Halevi

Șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a declarat că Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300...
Ultima oră
Pe aceeași temă