Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UDMR reclamă simboluri legionare în Valea Uzului

Într-o scrisoare oficială trimisă ministrului Culturii şi Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a cerut explicaţii cu privire la bazele juridice şi simbolistica crucilor din Valea Uzului.

Share

Andreea Andrei 0 comentarii

Actualizat: 04.07.2019 - 08:42

În documentul trimis celor două instituţii, UDMR s-a interesat de temeiul legal în baza căruia Ministerul Culturii a dat aviz favorabil, săptămâna trecută, pentru conceptul ansamblului monumental format din soclu şi 50 de cruci din beton.

Korodi a solicitat, totodată, Institutului „Elie Wiesel“ o analiză a imaginii monumentului din perspectiva simbolurilor afişate, deoarece, potrivit multor opinii, există o asemănare frapantă între acestea şi simbolurile Mişcării Legionare, organizaţie considerată de factură nazistă şi interzisă prin lege în România.

În textul scrisorii adresate Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului se precizează că fotografiile realizate cu ocazia sfinţirii ansamblului monumental, pe data de 6 iunie, „participanţii la ceremonie au etalat simboluri pe care mulţi le-ar considera de natură fascistă, extremistă“.

„Este de neînţeles faptul că un minister poate emite avize contrar prevederilor legale aflate în vigoare, în condiţiile în care, cu o lună mai devreme, acelaşi minister a constatat că nu pot fi inaugurate crucile de beton amplasate ilegal, deoarece acestea nu beneficiau de avizul favorabil privind concepţia artistică a obiectivului. Cu toate acestea, inaugurarea, după cum ştim bine, a fost organizată, totuşi, pe 6 iunie“, a declarat Korodi Attila.

Acesta a adăugat că din datele furnizate public de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) rezultă faptul că în cimitirul din Valea Uzului sunt înhumate osemintele a 11 ostaşi români, în timp ce în lucrarea supusă avizării se doreşte amplasarea unui număr de 50 de cruci cu inscripţia „Erou român necunoscut“.

Liderul UDMR a precizat, totodată, că din documentaţia în baza căreia Primăria Dărmăneşti a solicitat aprobare din partea Ministerului Culturii reiese clar faptul că cimitirul militar din Valea Uzului se află în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al comunei Sânmartin din judeţul Harghita.

„Scrisoarea a fost trimisă şi Institutului de Studiere a Holocaustului «Elie Wiesel», în care am cerut să se analizeze simbolistica crucilor de beton amplasate ilegal de Primăria comunei Dărmăneşti, deoarece am constatat o similitudine aproape perfectă a acestora cu simbolurile folosite de mişcările legionare. De asemenea, avem fotografii ale participanţilor la festivitatea de inaugurare a monumentului din 6 iunie, care au afişat simboluri fasciste. În România legea interzice folosirea simbolurilor cu caracter legionar, fascist, rasist, xenofob şi ale Gărzii de Fier, iar afişarea în orice fel a acestor simboluri este considerată infracţiune. Prin urmare, am cerut Institutului să investigheze acest caz cât mai curând posibil“, a conchis Korodi Attila, liderul deputaţilor UDMR.

Comentarii

loading...