Tudorel Toader

Toader către Lazăr: Procurorii nu realizează Justiția, deci pot fi subordonați Ministerului

În schimbul lor de replici, de la distanţă, cu privire la statutul procurorilor şi la independenţa Justiţiei, ministrul Tudorel Toader îi amintește procurorului general Augustin Lazăr un articol din Constituția României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2017 - 22:30

"'Justiţia se înfăptuieşte de către ÎCCJ. Justiţia se realizează prin ÎCCJ şi prin celălalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege' - articolul 126 alin. 1) din Constituţie! Procurorii nu realizează justiţia!", a declarat Tudorel Toader, pentru site-ul stiripesurse.ro, după ce a procurorul general a declarat că justiţia nu trebuie să aibă niciun fel de dependenţă de o altă putere a statului.

Procurorul general Lazăr se opune modificării legilor Justiției

Disputa dintre Toader și Lazăr a pornit de la intervenţia dură a procurorului general, joi seara, printr-un comunicat de presă, în dezbaterea pe marginea modificării legilor Justiţiei.

În opinia lui Augustin Lazăr, eliminarea cuvântului "independent" din definiţia procurorului prevăzută în Legea 303/2004 şi înlocuirea definiţiei cu formularea din Constituţie ar fi de natură să afecteze statul de drept.

Ministrul Justiţiei a precizat într-o declaraţie pentru Antena 3 condiţiile în care se transpune în practică "autoritatea" asupra procurorilor prevăzută de Constituţie şi a vehiculat posibilitatea preluării de către Minister a bugetului Parchetelor. Mai mult, Tudorel Toader a dat exemplul Franţei, unde Consiliul Constituţional (echivalentul Curţii Constituţionale din România) a stabilit că subordonarea procurorilor faţă de ministrul Justiţiei nu încalcă principiul separării puterilor în stat şi nici independenţa procurorilor.

Comentarii