Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu, despre răspunsul României la MCV și la rezoluția PE

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că din partea României va exista, fără îndoială, un răspuns la rezoluţia Parlamentului European şi raportul MCV.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

15.11.2018 - 16:55

Tăriceanu a mai menționat că el va trimite o scrisoare liderilor ALDE europeni pentru a-şi exprima nemulţumirea privind votul la rezoluţie, dar şi un document detaliat în care va atrage atenţia asupra unor erori grave, care nu reflectă realitatea. "Fără îndoială că din partea României va exista un răspuns. Dacă acest răspuns va fi sub forma unei scrisori a Guvernului sau alt document, nu pot să spun astăzi", a precizat Tăriceanu.

El a spus că încă nu a discutat concret cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi nici cu premierul Viorica Dăncilă, pe această temă.

"Încă nu am discutat concret, am discutat aşa în linii mari cu domnul Dragnea, nu am discutat încă cu doamna prim-ministru. Eu vă spun ce am făcut eu: în această zi voi trimite colegilor mei liberali din grupul ALDE o scrisoare în care le împărtăşesc dezamăgirea faţă de conţinutul rezoluţiei din Parlament, nu de raportul MCV şi de modul în care a fost votat acest lucru. Între timp am primit informaţii din cadrul grupului ALDE şi aceste informaţii îmi întăresc convingerea că foarte mulţi dintre cei care au votat nu ştiau despre ce este vorba în realitate şi sunt colegi de bună credinţă care au început să-şi pună întrebări serioase în legătură cu formulele care par să reprezinte o critică la adresa României în ceea ce priveşte statul de drept", a arătat Tăriceanu la Parlament.

Preşedintele Senatului a adăugat că, după această scrisoare, va trimite şi un document detaliat privind erorile cuprinse în rezoluţia PE şi raportul MCV.

"Eu, după ce trimit această scrisoare colegilor din ALDE, voi face un document detaliat care să se refere atât la rezoluţie, cât şi la MCV şi în care am să le atrag atenţia, în manieră extrem de bine documentată, care sunt erorile grave care sunt incluse în aceste documente şi care nu reflectă realitatea. (...) Sigur că o să discutăm şi sunt absolut convins că va trebui să existe (...) o reacţie oficială", a susţinut Tăriceanu.

Potrivit acestuia, raportul MCV este făcut de "nişte funcţionari", iar sursele folosite sunt "dezechilibrate".

"Deci, raportul MCV este făcut de nişte funcţionari care nu au, după părerea mea, dimensiunea răspunderii politice a acestei acţiuni. În al doilea rând, sursele care sunt folosite sunt evident, aş spune, dezechilibrate, nu este făcută niciun fel de referire pe parcursul raportului MCV la informaţii care să fi venit din partea instituţiilor oficiale ale statului, adică Guvern, mai exact în speţă Ministerul Justiţiei, Parlament. Sunt alte surse care sunt folosite, nu sunt foarte clare cine sunt aceste surse şi părerea mea este că, la configurarea acestui element, a contribuit în mod regretabil Opoziţia, la conturarea unei situaţii care nu este cea reală", a subliniat preşedintele Senatului.

Tăriceanu consideră că votul din Parlamentul European este "o ruşine" pentru cei care au votat împotriva României, fiind cuprinse neadevăruri preluate şi în raportul MCV.

"Votul pe care l-am văzut în Parlamentul European pe marginea rezoluţiei este o ruşine pentru cei care au votat împotriva României, este inacceptabil atâta vreme cât acolo sunt spuse o grămadă de neadevăruri care sunt preluate într-o formă, hai să zicem, mai elaborată şi în raportul MCV", a mai spus Tăriceanu.

Întrebat ce ar risca România dacă nu respectă cele 8 recomandări din raportul MCV, având în vedere că Opoziţia susţine că poate fi activat art. 7 din Tratatul UE, Tăriceanu a replicat: "Opoziţia atâta ştie să spună. Îmi pare rău, nu poţi să enunţi asemenea prostii".

Comentarii

loading...