Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu, de ziua Națională a Franței: Franţa a sprijinit unirea Moldovei cu Ţara Românească

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj pe pagina sa personală de Facebook, cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

Share

Andreea Andrei 0 comentarii

Actualizat: 14.07.2019 - 16:17

,,Nu cred că sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât sora Franța. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de șase secole.

Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomației și când ai noștri tineri ”la Paris învățau”, cum scria marele Eminescu. Tot marea Franță și revoluția ei sub lozinca "Liberté, égalité, fraternité" a inspirat pașoptiștii români și i-a însuflețit să lupte pentru unire și independență, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine.

Franţa a sprijinit esențial unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mai apoi, ne-am câștigat independența și statutul de regat tot grație Franței și lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, și el, mai mult francez decât german. Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, fiind, cum se știe, și prima țară care și-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Pentru că, așa cum spunea și generalul de Gaulle, ”cimentul relaţiilor dintre România şi Franţa este latinitatea celor două ţări”.

E un privilegiu și o onoare, deci, pentru mine și pentru colegii mei din ALDE să urăm azi Franței, de Ziua Națională, un cald, sincer și prietenesc ”La mulți ani!”, se arată în mesajul transmis de liderul ALDE.

Comentarii

loading...