21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăSondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică,...

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

“Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică. Adesea, sunt realizate fără respectarea standardelor științifice riguroase, punând în pericol validitatea și reprezentativitatea datelor, precum și încrederea publicului în acest instrument de cercetare socială. Este imperativ ca publicul să fie conștient de aceste probleme și să fie mai exigent în evaluarea datelor prezentate în spațiul public”, declară Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presă transmis de SNSPA.

“Sondajele online nu sunt reprezentative pentru populația României, mai ales atunci când vorbim de opțiuni politice ṣi comportament electoral. Fără astfel de precizări clare din partea celor care le promovează în spațiul public, ele devin simple instrumente de manipulare a populației. Manipularea nu trebuie tolerată, iar accesul la informație trebuie să fie un drept garantat pentru toți cetățenii”, subliniază Remus Pricopie.

Rectorul SNSPA precizează că o cercetare care este făcută în mediul online nu poate fi reprezentativă pentru populația României în primul rând pentru că aproape o cincime din gospodăriile din mediul rural nu au acces la internet. Mai mult, în cazul a peste jumătate din gospodăriile din România care au acces la internet, cel puțin un membru din gospodărie nu utilizează un calculator, deci nu poate răspunde la un chestionar online. Prin urmare, o parte importantă a populației României nu poate să devină respondent la o cercetare făcută în mediul online.

Comunicatul SNSPA nu precizează care ar fi sondajele online ale căror rezultate n-au fost reprezentative pentru populația României. Totuși, se știe că, de la începutul anului 2024, s-au difuzat rezultatele mai multor asemenea sondaje. Într-un sondaj, Cristian Popescu Piedone era prezentat drept câștigător al funcției de primar general al Capitalei – abia pe locul al doilea fiind Nicușor Dan. Cătălin Cîrstoiu s-ar plasa mult după Popescu Piedone și Nicușor Dan. Într-un alt sondaj, Mircea Geoană era prezentat drept câștigător al funcției de președinte al României, plasându-se înaintea lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

În contextul anului electoral 2024, SNSPA anunță că, prin Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice, va demara un amplu proces de cercetare, legat de teme relevante, aflate în dezbaterea publică. Subiectele vor viza cultura democratică a populației, agenda problemelor publice, valori și atitudini pro și antieuropene, precum și prezența unor opinii de tip xenofob, rasist sau extremist.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Abordarea și Sprijinul pentru Tinerii Care Trăiesc cu Această Tulburare

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică caracterizată prin prezența ticurilor motorii și vocale persistente. Acesta poate afecta semnificativ calitatea vieții copiilor care trăiesc...

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă