21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăSondaj. Românii l-ar vota ca președinte pe Mircea Geoană, apoi pe Marcel...

Sondaj. Românii l-ar vota ca președinte pe Mircea Geoană, apoi pe Marcel Ciolacu. Pe locul trei este George Simion

Dacă alegerile pentru președintele României s-ar desfășura astăzi, cele mai multe voturi le-ar primi Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research.

Sondajul INSCOP a fost realizat la comanda News.ro iar rezultatele acestuia au fost anunțate în ziua de 2 octombrie 2023. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023, prin interviuri telefonice, a precizat INSCOP.

“Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru candidații din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (75.9% din total eșantion), 25.3% ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 19.5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), iar 18.7% pentru George Simion (AUR). Pentru  Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 11.2%, iar pentru Diana Șoșoacă (SOS România) 10.1%”, a precizat INSCOP.

“Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferința în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanța celorlalți candidați susținuți de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidații cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidații cu profil radical. De asemenea, configurația opțiunilor populației pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidați care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaște multe modificări pe parcurs, va domina anul electoral 2024 și va influența decisiv performanța partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale și parlamentare)”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Mircea Geoană este diplomat de carieră, a fost ambasador al României la Washington iar acum deține funcția de secretar general adjunct al NATO. El s-ar putea retrage din această funcție în anul 2024, simultan cu actualul secretar general, Jens Stoltenberg.

Din punct de vedere politic, Mircea Geoană provine din PSD și a fost, cândva, chiar președinte al PSD. Teoretic, dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Geoană și Ciolacu, România va avea, din anul 2024, un președinte “de stânga”.

După cum se știe, Klaus Iohannis nu mai poate candida în anul 2024, întrucât a avut deja două mandate de șef al statului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă