15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăSondaj INSCOP. Aproape jumătate dintre români regretă comunismul

Sondaj INSCOP. Aproape jumătate dintre români regretă comunismul

Aproape jumătate dintre cetățenii României sunt de părere că, pentru România, comunismul a fost un lucru bun.

Această informație reiese dintr-un sondaj realizat de INSCOP în luna noiembrie 2023, la comanda News.ro. Datele au fost culese de INSCOP prin interviuri telefonice. Rezultatele sondajului au fost făcute publice în decembrie 2023.

La acest sondaj, 48,1 la sută dintre cei chestionați au opinia că regimul comunist a însemnat “un lucru bun pentru România”. Alți 42,2 la sută dintre cei chestionați au spus că regimul comunist a fost “un lucru rău pentru România”.

Merită amintit că un sondaj similar fusese realizat în România acum zece ani, în noiembrie 2013. La acel moment, procentul celor care apreciau comunismul fusese ceva mai mic: 45,5 la sută. Deci, în ultimii zece ani, adică din noiembrie 2013 până în noiembrie 2023, numărul românilor care-și amintesc cu plăcere de comunism ar fi crescut cu aproape trei procente.

Conform sondajului realizat în noiembrie 2023, 46.4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent. La sondajul din noiembrie 2013, acest procent fusese de 44.4 la sută.

”Aparent este șocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România și tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă și absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuția națională, drepturile și libertățile sunt net superioare situației de dinainte de 1989. Cu toate acestea, percepția publică este alta, existând însă niște explicații, unele parțial obiective, altele parțial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie. Printre acestea se numără: nemulțumirea conjuncturală puternică a populației față de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflația galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuția inegală a avuției naționale din prezent care mărește puternic diferențele dintre categoriile afectate de sărăcie și populația care are venituri medii-mari, nostalgia personală unei părți a populației față de perioada tinereții proprii, procesul de socializare și educare a tinerilor care învață de la adulții nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politic în special în spațiul online. Toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populație, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite. Contracararea acestei tendințe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice și mass-media”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă