9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăSoclul lui Tudorel Toader crapă. După PNL și USR, loviturile vin acum...

Soclul lui Tudorel Toader crapă. După PNL și USR, loviturile vin acum chiar din partea PSD și UDMR

Camera Deputaților a amânat, ieri, votul referitor la moțiunea simplă pe Justiție, depusă de PNL și USR, din cauza lipsei de cvorum. Deputaţii PSD au lipsit din plen, iar Opoziţia nu a reuşit să adune cvorumul de şedinţă. Votul va fi reluat săptămâna viitoare.

Moțiunea simplă s-a dovedit un prilej pentru activarea jocurilor de putere din Coaliție, liderii PSD dorind debarcarea lui Tudorel Toader, dacă acesta nu va iniția trei ordonanțe de urgență privind modificarea Codului Penal, a reglementărilor privind completurile de judecată și revizuirea sentințelor bazate pe protocoalele SRI.

Amânarea votului a venit în condițiile în care Tudorel Toader a fost criticat din toate zonele spectrului politic. Nemulțumirile PNL și USR erau de așteptat. Dar Toader a fost și sub tirul colegilor din PSD, partid care deține portofoliul Justiției.

Deputatul PSD Florin Iordache l-a criticat pe Toader chiar la dezbaterea moțiunii simple pe Justiție. „Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Cred că dumnea-voastră şi noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile în care am stabilit cel puţin articolele declarate constituționale pri-vind CP şi CPP şi decizia cu completurile de cinci. Aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”, a afirmat Iordache. A urmat un avertisment pentru Toader. ”În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”.

 

Mesajul lui Liviu Dragnea

Întrebat de jurnalişti dacă a redactat actul normativ solicitat de Iordache, Toader a răspuns: „Eu, împreună cu colegii mei, l-am făcut. E la minister. Redactarea este la minister, oportunitatea politică este la Guvern“, evitând să spună dacă proiectul a ajuns pe masa premierului Viorica Dăncilă.

Reproșuri au venit și din partea deputatului PSD Cătălin Rădulescu. ”Nu a dat ordonanţa pe Coduri, stăm cu Codurile care sunt constituţionale, acţiuni pe care dânsul nu le-a făcut, ordonanţa prin care să permită revizuirea sentinţelor celor care se consideră nedreptăţiţi”, a afirmat Rădu-lescu. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că ”există o stare de nemulţumire în rândurile parlamentarilor PSD” în ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei. El a precizat că aşteaptă întoarcerea premierului Dăncilă, pentru a discuta situaţia lui Toader în coaliţie. ”Vom discuta cu domnul Tăriceanu şi doamna Dăncilă, ori vineri, ori luni. Lucrurile trebuie tranşate şi limpezite într-un fel sau altul. Au fost declaraţii contradictorii. Sunt nişte decizii luate în CEX care trebuie lămurite”, a comentat Dragnea.

 

ALDE îl susține pe Toader

Cu toate că postul de ministru al Justiției revine PSD, Toader a fost propus de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. ALDE îl susține, în continuare, pe Toader iar schimbarea acestuia fără acordul lui Tăriceanu ar tensiona lucrurile în coaliția guvernamentală.

De altfel,  ALDE a exprimat aprecieri la adresa lui Tudorel Toader şi a anunţat că nu va vota moţiunea simplă. ”Vă anunţăm că ALDE nu va vota această moţiune şi nu cred că vreun parla-mentar al coaliţiei va vota un asemenea text, măcar din simplul motiv că miniştrii noştri nu îi schimbă Opoziţia prin moţiuni, fie şi simple”, a spus deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu. 

Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat  că deputaţii Uniunii nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple a opoziţiei. „Sigur, în moţiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce priveşte OUG nu avem niciun argument raţional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziţia ministrului şi o vom sancţiona prin vot”, a afirmat liderul UDMR.

 

Acuzațiile Opoziției

USR şi PNL îi cer ministrului Tudorel Toader să devoaleze motivul real al emiterii OUG de modificare a legilor Justiţiei,  să emită un nou act normativ prin care să înlăture toate aspectele neconstituţionale din OUG şi să sprijine demersurile de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Moţiunea este intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

”Întreaga dumneavoastră activitate, atitudinile publice asumate de către dumneavoastră, au fost în mod sistematic favorabile agendei retrograde a majorităţii PSD-ALDE”, îi reproşează lui Tudorel Toader iniţiatorii moţiunii. Ei îl consideră pe Tudorel Toader principalul vinovat pentru eşecul aplicării Legii recursului compensatoriu, respectiv pentru eliberarea din închisori a unor condamnaţi (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600). ”De asemenea, sunteţi responsabil că nu aţi anticipat corect efectele soluţiilor propuse. Eşec care se traduce, în mod nefericit, în omoruri, violuri, tâlhării, furturi cărora le-au căzut victime români!”, afirmă autorii moțiunii. 

                                                                                        Romulus Georgescu

În funcția de ministru al Justiției trebuie numit un om politic

„Pentru mine reprezintă o mare dezamăgire faptul că reforma Justiției nu a avansat în mandatul domnului profesor Toader. Sunt oameni care stau în pușcării de luni de zile, de la începutul mandatului domnului Toader, și care n-au fost puși în libertate pentru că dispozițiile Codului Penal  nu s-au aliniat la deciziile CCR. Aceasta este o povară nu pe mandatul domnului Toader, ci pe conștiința lui. A făcut și lucruri bune, atunci când a inițiat procedurile de revocare a Laurei Kövesi și a lui Augustin Lazăr, dar a făcut-o târziu și cu jumătăți de măsură, iar drept urmare Lazăr este încă în funcție. Eu, dacă eram ministru al Justiției, aș fi transpus în lege prevederea constituțională care îmi conferă autoritate asupra Ministerului Public, astfel încât procurorii să devină funcționari publici, nu parte a autorității judecătorești. În funcția de ministru este necesar un om politic, pentru că funcția de ministru e o funcție politică, nu o funcție tehnică. În toată lumea civilizată, democratică, miniștrii sunt oameni politici. Cred că domnul Toader ar face un lucru bun dacă ar pleca, dacă și-ar depune mandatul“, a declarat, pentru România Liberă, Adrian Severin, doctor în Drept.

 

Este necesară remanierea de urgență a lui Tudorel Toader

„Domnul Toader nu mai merită să ocupe funcția de ministru al Justiției. Aproape toate obiectivele pe care le avea de îndeplinit sunt neîndeplinite. Există foarte multe nerealizări, există întârzieri imense în privința unor chestiuni care erau incluse în programul asumat de PSD. Dacă se mai întârzie, acestea vor fi imposibil de refăcut și nu vor duce decât la întărirea «statului paralel». Pe de o parte, avem un ministru care ar trebui demis ori de Guvern, ori de Parlament, printr-o moțiune, iar pe de altă parte avem o moțiune simplă care este doar o bășcălie, este de nevotat. Domnul Dragnea a spus, la un moment dat, că PSD nu-și poate da jos propriul ministru. Să nu uităm însă că PSD și-a dat jos două guverne – Grindeanu și Tudose. Și dacă a renunțat la ele, într-o manieră asemănătoare ar trebui să procedeze și cu Tudorel Toader. În pofida calificării sale profesionale, în urma tuturor ezitărilor pe care le-a avut în ultima vreme, ar trebui să se purceadă la remanierea acestuia de urgență“, ne-a explicat avocatul Dan Chitic.

                                                                                      Mihai Diac

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă