15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăPoliticăSocial-democrații vor să intre în alegeri cu alți lideri. Grindeanu va fi...

Social-democrații vor să intre în alegeri cu alți lideri. Grindeanu va fi numărul doi, după Ciolacu

PSD a început să-și pregătească noua conducere, care ar urma să fie aprobată într-un congres planificat la data de 22 august, adică peste două săptămâni.

Timpul este foarte scurt atât pentru pregătirea congresului cât și pentru pregătirea ulterioară, de câtre conducerea definitivă a partidului, a alegerilor locale care ar avea loc la data de 27 septembrie.

Totuși, acest congres este necesar pentru a legitima prezența lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului, în condițiile în care el are încă doar funcția de președinte interimar. La funcția de președinte al PSD și-a anunțat oficial candidatura și Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Dăncilă și fost președinte executiv al PSD în perioada în care președintele PSD era Viorica Dăncilă.

Deocamdată este cert că pentru funcția supremă în PSD se vor confrunta Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici, nefiind însă exclusă apariția, până la congresul din 22 august, și a altor candidați.

Pentru funcția de președinte executiv al PSD (poziția a doua în partid), surpriza ultimelor zile a fost anunțarea candidaturii lui Sorin Grindeanu. Fostul premier fusese exclus din PSD după ce și-a pierdut funcția de șef al Guvernului și după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, care la acel moment era președintele PSD. Ulterior, Sorin Grideanu a primit o funcție confortabilă, la stat, aceea de președinte al ANCOM. La începutul anului 2020, Alfred Simonis, șeful filialei Timiș a PSD, de unde a început ascensiunea lui Sorin Grideanu, l-a invitat pe fostul premier să revină în partid.

„Trebuie să redevenim principala forţă politică şi vă anunţ acum că voi candida pentru funcţia de preşedinte executiv, în echipa lui Marcel Ciolacu”, a spus Sorin Grindeanu. Anunțul acestuia a fost transmis, sâmbătă seară, printr-un comunicat de presă al filialei PSD Timiș, după ce a avut loc ședința Comitetului Executiv Judeţean al PSD Timiş.

„Prin Sorin avem certitudinea că Bucureştiul va înţelege că în Banat şi Ardeal politica se face altfel, că trebuie să ne recalibrăm mesajul şi să facem lucrurile diferit. Sorine, cu tine acolo am convingerea că lucrurile vor fi aşa”, a explicat, la rândul său, Alfred Simonis, liderul filialei PSD Timiș.

 

„De nouă luni, guvernul PNL este un guvern incapabil. Dar la fel de adevărat este şi faptul că conducerea interimară a PSD lasă acest guvern să-şi facă de cap. Cel mai mare partid din România se pare că ţine morţiş să devină cel mai mic”

Eugen Teodorovici,

Candidat la funcția de președinte PSD

„Trebuie să redevenim principala forţă politică şi vă anunţ acum că voi candida pentru funcţia de preşedinte executiv, în echipa lui Marcel Ciolacu”

Sorin Grindeanu,

Candidat la funcția de președinte executiv

 

Este reală dorința PSD de a aduce la conducere oameni noi?

Marcel Ciolacu este perceput drept un reformator al partidului, pe care k-a salvat de la dizolvare, iar Sorin Grindeanu are o imagine foarte bună în partid și în afara acestuia.

Ce șanse are echipa Ciolacu – Grindeanu în fruntea PSD?

Dacă se dovedește o ruptură față de Liviu Dragnea, aflat acum în închisoare, și față de Viorica Dăncilă, PSD ar avea șanse sporite și la alegerile locale și la alegerile parlamentare din anul 2020.

 

 

Funcția supremă în PSD, după îndepărtarea Vioricăi Dăncilă, a fost preluată, în acel moment critic pentru partid, de Marcel Ciolacu, acesta purtând (chiar și în prezent) titlul de președinte interimar. La acel moment se estima că PSD era practic în pragul destrămării, astfel că misiunea lui Marcel Ciolacu a fost foarte grea.

Acum, la congresul din 22 august, PSD ar urma să-l oficializeze pe Marcel Ciolacu în funcția de președinte al partidului.

În mod normal, alegerile ar fi doar o formalitate, dar Ciolacu, deși este favorit, va avea și contracandidați, primul care și-a anunțat decizia de a se confrunta cu Ciolacu pentru poziția de lider național fiind Eugen Teodorovici, fost președinte executiv în perioada în care președinte al PSD era Viorica Dăncilă.

„Mi-am depus azi candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD, în condiţiile prevăzute de actualul statut validat de Tribunalul Bucureşti, pentru că am ales să particip la orice competiţie electorală fundamentată pe aceleaşi reguli. Fac apel la responsabilitatea tuturor membrilor PSD care vor participa la congres, indiferent de funcţia pe care o ocupă în partid şi de organizaţia judeţeană de care aparţin, să înţeleagă că PSD nu are nevoie, în special în situaţia actuală, să se prezinte în faţa electoratului cu un simulacru de alegeri, cu oameni ascunşi în spatele unor liste şi, mai ales, cu riscul participării unui singur candidat şi care să fie ales, eventual, cu unanimitate de voturi, ca în vremurile pe care le speram apuse”, a anunțat, vineri, Eugen Teodorovici, printr-un anunț postat pe pagina lui de Facebook.

Candidatura lui Eugen Teodorovici era previzibilă, fiind anunțată anterior, tot de acesta, și într-o conferință de presă pe care a susținut-o, de unul singur, în curtea de la sediul central al PSD. La acel moment, Eugen Teodorovici a precizat că l-a anunțat despre această intenție de a candida și pe președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu. Teodorovici a spus că însuși Ciolacu i-ar fi urat succes.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB la același nivel cu Steaua ’86! Ce record au atins „roș-albaștrii” odată cu victoria din Europa League

FCSB a stabilit un nou record impresionant în Europa League, obținând cel de-al șaselea succes contra unei echipe campioane într-un singur sezon european, după...

Eroare neașteptată! Germania a convocat din greșeală un fotbalist leton pentru meciurile din Liga Națiunilor

Naționala Germaniei a fost nevoită să excludă un jucător din lotul său pentru meciurile cu Bosnia-Herțegovina și Ungaria, după ce a constatat că Dario...

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă