11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăPoliticăSchimbări majore la pensii. Vârsta de contributivitate ar putea fi de 10...

Schimbări majore la pensii. Vârsta de contributivitate ar putea fi de 10 ani

Cea mai importantă modificare vine să reglementeze vârsta minimă de contributivitate care se micșorează de la 15 la 10 ani. Astfel, românii vor reuși să iasă la pensie chiar dacă au contribuit mai puțin. Noua lege a pensiilor ar trebui sa fie adoptată de Parlament în perioada următoare și să vină cu mai multe modificări.

Până în august 2023, românii care au nevoie de vechime în muncă o mai pot cumpăra, apoi legislația nu mai permite acest lucru. Prin urmare, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă. 

În acest moment este în vigoare o vechime de 15 ani, însă este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani. 

Dacă acest lucru se va întâmpla, persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani, vor primi o pensie egala cu 40% procente din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, iar cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egala cu 45% de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. Asta ar însemna 1020 de lei din 2550 de lei cât este salariul minim brut in prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

Se ia în calcul însă și varianta modificării punctului de calcul, astfel încât să nu mai existe o inechitate la acest capitol iar pensiile să poată fi calculate într-un mod în care oamenii să nu mai fie nemulțumiți.

„Media europeană este undeva între 12,5 şi 13%. Nu aş merge neapărat pe un procent, ci pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut 11,7% pondere, conştienţi că puterea economică nu ne poate duce chiar la media UE. Dar trebuie să tindem şi noi acolo”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi într-o conferință de presă.

Ministrul muncii mai spune că că va face tot posibilul pentru a elimina procentul de 9,4% din PIB din PNRR pentru pensii.

„Eu aş elimina total procentul, nu scrie nicăieri în nicio lege a pensiilor din UE că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Voi propune eliminarea procentului, pentru că până la urmă fiecare stat membru trebuie să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice, bineînţeles respectând reglementările europene. Eu sunt un pro-european convins şi spun clar că statele trebuie să-şi decidă politicile”, a mai spus ministrul muncii.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. 

Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament in momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen. 

Cât despre recalcularea pensiilor actuale, au fost făcute mai puțin de 3 milioane din cele 4,8 milioane existente. Tot prin noua măsura a schimbării legislației, teoretic, se urmărește desființarea pensiilor speciale.

Ce prevede PNRR în privința sistemului de pensii:

  • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive ​​de 25 de ani.
  • Cheltuielile cu pensiile menținute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creșteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt și mediu.
  • Creșteri țintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.
  • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.
  • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituția.
  • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă și o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecție este eliminat.
  • Se elimină pensionarea anticipată.
  • Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creșterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).
  • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbați cât și la femei cu speranța de viață până în 2035.
  • Sustenabilitate îmbunătățită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul și permițând o alocare mai diversificată a activelor pentru a crește investițiile pe piața locală.

Reamintim că aproximativ un milion de pensionari primesc în prezent pensia minim garantată de 640 de lei. Conform noii formule de calcul, la o vechime de 15 ani, pensionarul primeşte 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se ajunge astfel la departajări clare, în funcţie de numărul de ani lucraţi: cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei în 2021, cel cu 19 ani – 1.176 lei, iar cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă