Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Veterani români din Afganistan

România, lovită de pandemie și de criza economică, oferă un milion de dolari pentru armata afgană

Guvernul Orban a aprobat plata contribuției României la "Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane".

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.06.2020 - 15:23

România va plăti, în acest an, suma totală de un milion de dolari pentru susținerea Armatei Naționale a Afganistanului.

Banii oferiți de România sunt alocați în ceea ce se cheamă "Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane", precizează o Hotărâre de Guvern publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial.

Această sumă totală de un milion de dolari va fi plătită din bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României pe anul 2020 și este formată din 500.000 de dolari aferenți anului 2018 și din 500.000 de dolari aferenți anului 2019.

De asemenea, pe baza aceleiași Hotărâri, 491/2020, a Guvernului Orban, România se angajează să plătească anual, în perioada 2020 - 2024, câte o sumă de 500.000 de dolari SUA, tot pentru "Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane".

Textul HG 491/2020 precizează că acest act normativ se bazează pe Legea 22/2004 privind aderarea României la NATO. Pe de altă parte însă, merită observat că România plătește acest milion de dolari într-un fond "voluntar", nu obligatoriu, al NATO, precum și faptul că, în anii 2018 și 2019, deși România nu era lovită de criza coronavirusului (deci avea o mai bună capacitate economică), nu s-a plătit vreo sumă de bani în acest fond pentru Afganistan. 

Comentarii

loading...