32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăRomânia, lovită de pandemie și de criza economică, oferă un milion de...

România, lovită de pandemie și de criza economică, oferă un milion de dolari pentru armata afgană

România va plăti, în acest an, suma totală de un milion de dolari pentru susținerea Armatei Naționale a Afganistanului.

Banii oferiți de România sunt alocați în ceea ce se cheamă „Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane”, precizează o Hotărâre de Guvern publicată acum câteva zile în Monitorul Oficial.

Această sumă totală de un milion de dolari va fi plătită din bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României pe anul 2020 și este formată din 500.000 de dolari aferenți anului 2018 și din 500.000 de dolari aferenți anului 2019.

De asemenea, pe baza aceleiași Hotărâri, 491/2020, a Guvernului Orban, România se angajează să plătească anual, în perioada 2020 – 2024, câte o sumă de 500.000 de dolari SUA, tot pentru „Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane”.

Textul HG 491/2020 precizează că acest act normativ se bazează pe Legea 22/2004 privind aderarea României la NATO. Pe de altă parte însă, merită observat că România plătește acest milion de dolari într-un fond „voluntar”, nu obligatoriu, al NATO, precum și faptul că, în anii 2018 și 2019, deși România nu era lovită de criza coronavirusului (deci avea o mai bună capacitate economică), nu s-a plătit vreo sumă de bani în acest fond pentru Afganistan. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă