România comemorează Holocaustul împotriva romilor, comis în cel de-al doilea Război Mondial, recunoscând faptul că 25.000 de oameni din această etnie au fost deportați în Transnistria.
Ziua de 2 august este declarată Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor.
„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei și bărbați victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalități îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă și către cei care au supraviețuit ororilor și urmașilor acestora. Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuați și condamnați să trăiască în condiții inumane și insalubre, lipsiți de hrană și obligați la muncă silnică. Dintre aceștia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supraviețuiască. Statul român și-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, precizează un mesaj transmis de președintele Klaus Iohannis.
Ziua de 2 august este dedicată memoriei romilor deveniți victime în cel de-al doilea Război Mondial. În ceea ce privește romii din România, ei au fost deportați la ordinul mareșalului Ion Antonescu. Romii au fost mutați forțat în Transnistria întrucât această regiune intrase, temporar, sub controlul statului român. Acțiunea de deportare a romilor din România a fost stopată în decembrie 1943.
Holocaustul împotriva romilor s-a produs în cel de-al doilea Război Mondial
„În urmă cu 78 de ani, pe 2 august 1944, în camerele de gazare de la Auschwitz, regimul nazist se năpustea, barbar, asupra câtorva mii de etnici roma și sinti. În același timp, ne amintim, cu profund respect și compasiune, de drama celor 25.000 de romi din România, care, din ordinul regimului Antonescu, cu opt decenii în urmă, au început să fie deportați în Transnistria, frigul, foamea și bolile fiind fatale pentru 11.000 dintre aceștia”, a transmis, la rândul său, premierul Nicolae Ciucă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!