9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăPoliticăRomânia, Bulgaria și Grecia pot semna un acord regional Schengen, susține europarlamentarul...

România, Bulgaria și Grecia pot semna un acord regional Schengen, susține europarlamentarul Eugen Tomac

România, Bulgaria și Grecia pot pune la punct un acord regional Schengen, cu ridicarea controalelor inclusiv la frontierele terestre dintre ele, susține europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP.

Europarlamentarul român a vorbit despre această variantă într-un interviu acordat agenției bulgare de știri BTA. Interviul a fost difuzat în ziua de 1 februarie 2024.

În opinia lui Eugen Tomac, Austria, țara care încă se opune primirii României și Bulgariei în Spațiul Schengen, nu ar avea nicio bază legală să se opună unei înțelegeri tip Schengen între cele trei țări. Tomac susține că nici Comisia Europeană nu se poate opune unei asemenea înțelegeri regionale. Singura obligație a României, Bulgariei și Greciei ar fi să informeze Comisia Europeană despre înțelegerea care intervine între ele, este de părere europarlamentarul Tomac.

Ideea unui grup Schengen regional, cu participarea României, Bulgariei și Greciei, fusese anterior susținută de europarlamentarii Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe.

Cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, deci inclusiv cu frontierele terestre, Eugen Tomac s-a arătat rezervat. El a precizat că ar putea fi inclus acest subiect pe agenda reuniunii JAI din martie 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă