3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomePoliticăPrima măsură a guvernului liberal este una de sorginte social-democrată

Prima măsură a guvernului liberal este una de sorginte social-democrată

Trebuie prelungită ordonanța sau, mă rog, adoptată Ordonanța, astfel încât să nu le mai punem în pericol sănătatea și viața”. Actul normativ la care face referire Orban este cerut de minerii care s-au blocat în subteran la Paroșeni și Uricani, în urmă cu o săptămână. Ordonanța de Urgență ar urma să prevadă acordarea unor plăți compensatorii pentru minerii care vor rămâne fără locuri de muncă.

Până anul trecut, minerii disponibilizați beneficiau de prevederile OUG 36/2013 privind acordarea unor venituri de completare, până la 24 de luni, în funcție de vechime. Ordonanța de Urgență a fost în vigoare până anul trecut și nu a mai fost prelungită cu un alt act normativ. Practic, persoanele care au mai rămas de disponibilizat nu pot beneficia de banii care erau acordați prin OUG 36/2013 până anul trecut.

Minerii de la Paroșeni și Uricani au decis să se blocheze în subteran. Minerii au cerut Guvernului o nouă ordonanță de urgență, însă Guvernul demis avea atribuții restrânse și nu putea aproba un astfel de act normativ.

Minele sunt cuprinse în programul de închidere etapizată, care a început în 2012 și urmează să fie finalizat la sfârșitul anului. Programul presupune efectuarea lucrărilor de închidere în condiţii de siguranţă a personalului şi a zăcământului, cât şi ecologizarea perimetrelor. Activitatea de închidere este gestionată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului. La Societatea Națională de Închideri Mine din Valea Jiului mai lucrează 362 de oameni.

Minerii ar fi primit asigurări până în urmă cu două săptămâni că vor fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara. Însă, acest plan nu a mai putut fi pus în aplicare, având în vedere situația financiară complicată a CE Hunedoara, societate care și-a cerut săptămâna trecută intrarea în insolvență.

Cele mai citite

Cătălin Drulă: Dosarul privind achiziția de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „ cel mai mare malpraxis judiciar" pe care l-a văzut...

Președintele Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice din România, anunță un comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Evenimentele la care participă șeful statului...

Rusia susține că Bulgaria a dat drept de survol pentru avionul lui Lavrov, ca să ajungă la reuniunea OSCE

Autoritățile Rusiei susțin că avionul ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, a primit drept de survol din partea Bulgariei, astfel încât ministrul rus să...
Ultima oră
Pe aceeași temă