20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis participă la Consiliul European. Se va discuta despre migrație -...

Președintele Iohannis participă la Consiliul European. Se va discuta despre migrație – principalul obstacol pentru extinderea Schengen

În perioada 23 – 24 martie 2023, președintele Iohannis participă la Consiliul European, iar una dintre temele aflate pe agenda acestei reuniuni va fi cea a migrației.

Migrația ilegală a fost principalul obstacol în calea eforturile României de integrare în Schengen. Acum, la Consiliul European, este pe agendă tema migrației, dar nu și tema extinderii Schengen.

Ședința de la Bruxelles a Consiliului European urmează să ia în discuție mai multe subiecte. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situația din Ucraina, în special securitatea alimentară și procesul de reconstrucție, schimbările climatice și demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În continuare, în cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situația din Ucraina, cu accent pe menținerea sprijinului european pe toate palierele. Unul dintre aceste paliere este în domeniul militar, “în contextul deciziei recente de facilitare a furnizării de muniție pentru Ucraina”, precizează un comunicat transmis de Guvernul României.

Se vor purta discuții și despre măsurile de asigurare a competitivității UE pe termen lung și de consolidare a Pieței Unice, la 30 de ani de existență. Se va aborda și situația în domeniul energiei, cu accent pe demersurile de pregătire pentru viitorul sezon rece și avansarea propunerii de reformă a pieței energiei electrice.

Este prevăzută, totodată, o informare din partea Comisiei Europene privind progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie 2023 referitoare la migrație. În acest sens, o contribuție concretă o reprezintă și proiectul pilot agreat recent de România cu Comisia Europeană pentru valorificarea bunelor practici la frontiera cu Serbia.

Liderii europeni vor trece în revistă și ultimele evoluții în domeniul relațiilor externe, pe agendă figurând subiecte precum sprijinul pentru Turcia și Siria în contextul seismelor care au afectat cele două țări, situația din Belarus, evoluțiile recente în Dialogul Belgrad-Priștina facilitat de UE și agrearea „Acordului Windsor” între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi discutate situația economică din Uniune și coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creșterii rezilienței economiilor europene. De asemenea, liderii vor mai aborda avansarea Uniunii piețelor de capital, precum și finalizarea Uniunii Bancare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea
Ultima oră
Pe aceeași temă