10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis e supărat pe plagiatori, premierul Ciucă se simte vizat

Președintele Iohannis e supărat pe plagiatori, premierul Ciucă se simte vizat

Președintele Iohannis a găsit imediat un înlocuitor pentru Sorin Cîmpeanu în funcția de ministru al Educației. Șeful statului a avertizat cu acest prilej că este supărat pe acei demnitari care comit acte de plagiat.

Ligia Deca, cea care deține, în prezent, funcția de consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, a fost aleasă de conducerea PNL pentru a fi propusă ca ministru al Educației. Decizia referitoare la Ligia Deca a fost anunțată luni, 3 octombrie, de premierul Ciucă, acesta fiind și președinte al PNL. Postul de ministru al Educației a devenit vacant acum patru zile, prin demisia din funcție a lui Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Ligia Deca va finaliza pachetul legilor Educației

“Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a anunțat premierul Ciucă, la finalul ședinței de luni a conducerii PNL.

Ziua de luni, 3 octombrie 2022, a prilejuit deschiderea anului universitar în România. Președintele Iohannis, care înainte să fie politician a fost profesor, a folosit acest prilej pentru a lansa un apel la integritate în mediul școlar și academic, criticând dur actele de plagiat și cerând “toleranță zero în privința plagiatului”.

Președintele Iohannis cere “toleranță zero”

“Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Consiliera lui Iohannis, Ligia Deca, va ocupa postul de ministru al Educației devenit vacant prin demisia lui Sorin Cîmpeanu. Acesta din urmă fusese acuzat că a semnat, fără drept, un curs universitar. Dar cel mai important demnitar acuzat de plagiat este chiar premierul Nicolae Ciucă. Șeful Guvernului și al PNL a fost întrebat, chiar ieri, dacă se simte vizat de criticile aduse de șeful statului.

“Nu am niciun fel de problemă. Pun la dispoziție tot ceea ce este necesar astfel încât să se elucideze acest subiect. În acest moment este o anchetă în desfășurare și în momentul în care se finalizeză își va urma cursul”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

Când a fost întrebat dacă se simte pus în pericol de criticile rostite de președintele Klaus Iohannis, primul cuvânt rostit de premierul Nicolae Ciucă a răspuns “Absolut”.

Universitatea Naţională de Apărare din București a deschis o verificare în legătură cu respectarea standardelor de calitate şi de etică universitară în cazul tezei de doctorat pe care o întocmise Nicolae Ciucă. La momentul susținerii tezei, Ciucă era ofițer activ, nu intrase încă în politică. Acuzațiile de plagiat împotriva lui au venit după ani de zile. Acum, premierul Nicolae Ciucă respinge acuzațiile, spunând că „nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel”.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, în perioada în care a fost ministru al Educației, a fost acuzat că vrea să schimbe procedura de acordare și de verificare a titlurilor academice, motivul ascuns fiind acela de a-l scăpa de acuzații pe Nicolae Ciucă. Ciucă era șeful lui Cîmpeanu și în calitate de premier, și în calitate de președinte PNL.

Ministrul Cîmpeanu susținea că acuzațiile împotriva lui sunt nedrepte

Acum, premierul Ciucă a ținut să-i mulțumească lui Cîmpeanu pentru ceea ce a făcut în calitate de ministru. Ciucă i-a mulțumit pentru “tot efortul din această perioadă și pentru tot sacrificiul făcut cu echipa de la Ministerul Educației, care a reușit să finalizeze proiectele de legi ale Educației și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să meargă mai departe”.

Proiectul este “România educată”, susținut personal de președintele Iohannis. Proiectul fusese coordonat de Ligia Deca, în calitate de consilier prezidențial.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă