11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședinta Ungariei vine la București

Președinta Ungariei vine la București

Președinta Ungariei, Katalin Novák, vine la București, la invitația președintelui României, Klaus Iohannis.

Informația este transmisă de presa din Ungaria. Vizita ar urma să aibă loc în ziua de miercuri, 7 septembrie 2022. Aceasta va reprezenta prima vizită oficială în România a unui șef al statului ungar de după anul 2010, deci prima pe care o va găzdui Klaus Iohannis.

Katalin Novák este prima femeie care deține funcția de șef de stat în Ungaria. A fost aleasă în funcție în anul 2022, la 44 de ani, fiind și cel mai tânăr președinte din istoria Ungariei. Anterior, doamna Novák a fost ministru al Familiei în guvernul condus de Viktor Orbán. În calitate de ministru, ea s-a remarcat drept o apărătoare a familiei tradiționale.

În calitate de șef al statului ungar, Katalin Novák a criticat invazia Rusiei în Ucraina. Este de remarcat diferența de poziție dintre șefa statului ungar și șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán. Acesta din urmă s-a remarcat prin criticile la adresa președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky.

După ce premierul Ungariei a venit în tabăra de la Tușnad, președinta Ungariei vine în vizită oficială

Cea mai recentă vizită în România a unui înalt politician din Ungaria fusese cea a premierului Viktor Orbán, la Tușnad. Aceea nu s-a realizat însă la invitația statului român ci la invitația organizatorilor taberei de vară care se organizează în fiecare an în Transilvania.

După cum se știe, premierul Ungariei a emis, la Tușnad, declarații controversate, care au produs scandal internațional. Printre altele, Viktor Orbán s-a declarat împotriva “amestecului de rase” în statele din Europa. Cu mare întârziere, unii oficiali din România au criticat declarațiile premierului Ungariei. Președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns doar indirect, precizând că România respectă drepturile minorităților. Iohannis a mai spus că statul român susține integrarea în societatea românească a cetățenilor proveniți din alte țări.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă