17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăPopescu: Ne gândim la impozitarea întregului lanț

Popescu: Ne gândim la impozitarea întregului lanț

Virgil Popescu a declarat după ședința de guvern, că noul act normativ discutat în coaliție referitor la situația din energie ar putea să prevadă impozitarea întregului lanț – producători, furnizori și intermediari.

„Sperăm să depășim ținta de 80% de gaz înmagazinat la 1 noiembrie. În această iarnă am inventariat stocurile prin care putem trece cu bine. CEO va avea stocuri mai mari ceea ce va duce la o producție suplimentară de energie electrică. Ne îngrijorează seceta. observăm că a început să crească debitul Dunării la intrarea în țară. Sperăm ca această secetă să nu afecteze atât de mult producția hdiro. nu vom avea probleme cu energia electrică și gaze naturale în această iarnă”, a declarat ministrul.

Referitor la noul act normativ discutat de liderii politici, care ar urma să modifice OUG 27 care prevede plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze naturale, ministrul spune că urmează să fie finalizat în coaliție, însă dă asigurări că „oamenii nu vor avea de suferit.”

„V-aș ruga ca discuțiile cu privire la OUG să fie finalizate în Coaliție și apoi să fie prezentate public. Așa ne-am înțeles în interior. Vă asigur că oamenii nu vor avea de suferit. Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț: producție, intermediere și furnizare”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că intermediarii fac profituri uriașe, care ar trebui supraimpozitate. „Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Și piața de energie electrică face profituri foarte mari. Și dublu e un profit foarte mare. După mine, un intermediar de energie electrică și gaze naturale nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia și vinde”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat despre declarațiile liderilor PSD care au afirmat că pe piață se face speculă și că există „băieți deștepți”, ministrul a spus: „Toate aceste lucruri trebuie verificate de autoritățile de reglementare, nu are ministerul enegiei datele necesare și pârghiile. Piața energiei e ținută de OPCOM, este raportată în REMIT, există posbilitatea de verificare a tranzacțiilor și tranfrontaliere, se poate verifica totul ca o oglindă.”

Ministrul Energiei s-a referit și la banii pe care statul trebuie să îi acorde companiilor din enegie pentru a acoperi schema de compensare și plafonare, ministrul a spus că în acest moment nu există date clare despre suma finală.

„Când vom finaliza discuțiile, pentru că au fost foarte multe dispute, tot ce trebuie să plătească bugetul României, va plăti. Am văzut o estimare dată pe surse de ANRE de 40 de miliarde, și una dată pe surse că am cerut 30 de miliarde la rectificare, eu nu vorbesc de date pe surse. Schema refăcută s-a redus de la acel 40 de miliarde la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE adună toate datele cu ministerul de Finanțe”, a mai spus ministrul Energiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă