„În cursul zilei de astăzi voi transmite către Curtea Constituţională solicitarea pe care am făcut-o publică, de data asta o voi formaliza printr-o scrisoare adresată către membrii CCR, să suspende dezbaterea sesizărilor pe Codul penal, pe Codul de procedură penală, pe legile Justiţiei, până la emiterea unui punct de vedere de către Comisia de la Veneţia, pentru că şi în cazul Codului penal şi în cazul Codului de procedură penală Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis, la solicitarea PNL, să sesizeze Comisia de la Veneţia şi eu cred că este înţelept, corect, să aştepte un punct de vedere profesionist, neutru, echilibrat, pe care poate să-l emită Comisia de la Veneţia. De altfel, acest lucru a fost şi în poziţia Comisiei Europene exprimată public, în poziţia celor 12 ambasadori ai celor mai importante state din NATO şi UE, în poziţia statelor anticorupţie care compun GRECO, şi în general în poziţiile publice exprimate de partenerii noştri strategici”, a anunţat Orban la o dezbatere organizată de Tineretul Liberal pe tema aplicării soluţiilor inteligente în administraţia publică locală.
Potrivit liderului liberal, formaţiunea sa politică este „într-o colaborare permanentă” cu partenerii din Parlament împotriva unor demersuri legislative ale Puterii.
„Suntem într-o colaborare permanentă. Împreună cu partenerii noştri din Parlament, din Opoziţie, am atacat la Curtea Constituţională Codul de procedură penală, Codul penal. Am atacat din nou ultima modificare la o lege din cele trei legi ale Justiţiei, 304 sau 317. Deci bătălia continuă, PSD-ul se chinuie de un an jumate să modifice legislaţia în domeniul Justiţiei şi nu a reuşit până acum şi datorită opoziţiei din societate şi datorită colaborării între forţele de opoziţie şi mai ales datorită unei opoziţii inteligente pe care am formulat-o”, a afirmat Orban.
Precizările liderului liberal au survenit unor întrebări pe aceste teme.