12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăPericolul este aici, foarte aproape de granițele noastre, avertizează ministrul Dîncu

Pericolul este aici, foarte aproape de granițele noastre, avertizează ministrul Dîncu

“Pericolul este aici, foarte aproape de granițele noastre”, avertizează ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu. Referirea este la războiul din Ucraina.

“Trebuie să continuăm să ne întărim securitatea și să ne modernizăm Forțele Armate. Este responsabilitatea noastră pentru generațiile viitoare. Pericolul este aici, foarte aproape de granițele noastre”, a declarat ministrul român.

Ministrul Apărării Naționale a făcut această declarație miercuri, 2 martie 2022, la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). Ministrul român a vizitat Baza Aeriană 57 Kogălniceanu împreună cu ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

Vizita celor doi miniștri este prilejuită de prezența, în România, a unui detașament aerian german. Guvernul de la Berlin a trimis în România șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon, care sunt printre cele mai bune din lume. Avioanele germane din România folosesc pentru decolare și aterizare aerodromul de la Kogălniceanu.

Detaşamentul german dislocat în România include aproximativ 75 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave Typhoon. Detașamentul german execută, alături de militarii Forţelor Aeriene ai României și Italiei, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Aceste misiuni se execută în spațiul aerian al României, care face parte din spațiul aerian al NATO.

Ministrul Vasile Dîncu spunea, până acum, că riscul pentru România este foarte mic

Până acum, ministrul Apărării Naționale declara în fața opiniei publice că riscul ca România să fie atrasă într-un război este foarte mic. Ieri, cu o zi înaintea acestei declarații a ministrului, președintele Iohannis anunța că România trebuie să-și mărească cheltuielile militare.

Șeful statului a făcut această declarație după ultima ședință a CSAT. La ședință a participat și ministrul Apărării. România ar urma să crească bugetul Apărării la 2,5 la sută din PIB, din anul 2023. În ultimii ani, inclusiv în anul 2022, acest buget a fost 2 la sută din PIB.

Germania a anunțat și ea, acum câteva zile, că își mărește bugetul Apărării la 2 la sută din PIB.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă