Raluca Turcan: Dragnea și Tăriceanu nu sunt ancorați în realitate. Scumpirea creditelor este efectul politicii guvernamentale

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan susține că guvernarea PSD - ALDE este "în derivă" și încearcă să ascundă lipsa rezultatelor bune din economie prin inventarea unor adversari imaginari, precum Banca Națională a României sau Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.10.2017 - 18:37

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan susține că guvernarea PSD - ALDE  este "în derivă" și încearcă să ascundă lipsa rezultatelor bune din economie prin inventarea unor adversari imaginari, precum Banca Națională a României sau Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, informează Agerpres.

"Atât domnul Tăriceanu, cât și domnul Dragnea dovedesc o lipsă de ancorare în realitate care frizează bunul simț, pentru că un om politic, chiar dacă nu se confruntă cu o mare parte din problemele care există la nivelul populației, ar trebui să demonstreze, în primul rând, empatie și, în al doilea rând, o înțelegere a fenomenelor economice. Inventează adversari imaginari, din cauza derivei și lipsei de rezultate din economie. Creșterea ROBOR, adică a indicelui care arată costul creditelor în lei, este rezultatul direct al politicii guvernamentale și în niciun caz vina Băncii Naționale a României, pe de o parte, pentru că acest indicator este dat de raportul cerere-ofertă pe piață și, pe de altă parte, pentru că întreaga structură a creșterii economice în momentul de față este bazată pe consum", a declarat Turcan.

Ea a adăugat că o stimulare a consumului, fără o ancorare în creșterea productivității muncii și fără investiții simultane, duce la inflație, deprecierea puterii de cumpărare, devalorizarea leului și împovărarea populației.

Potrivit lui Turcan, deși premierul Mihai Tudose a anunțat în Parlament că reintroducerea supraaccizei la combustibil nu va genera o creștere a prețului la benzină și motorină, acest lucru nu s-a confirmat.

"Am făcut atunci plinul, am reținut cât am plătit pentru un plin și îl fac constant și se poate observa lesne o creștere a prețului la combustibil (...) în jur de o sută de lei. Această creștere este indisolubil legată de reintroducerea accizei. De altfel, atunci când a fost scoasă, în ajun de campanie electorală, una dintre motivații a fost și aceea că ar trebui să se ieftinească combustibilul", a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

Turcan a acuzat actuala guvernare că nu este capabilă să ofere României "o politică de dezvoltare sustenabilă pe termen lung". În acest sens, ea a vorbit despre lipsa proiectelor în infrastructură și despre faptul că nu au fost atrase fonduri europene.

"S-au tăiat bani de la Ministerul Transporturilor și bani de la investiții, cum nu a mai procedat nicio altă guvernare până acum", a explicat Raluca Turcan.

Conform acesteia, sistemul de educație se află "într-un regres continuu". Ea a invocat "lipsa de adecvare" a sistemului de învățământ românesc la cererea de pe piața muncii, existența unei crize de bani "fără precedent" și lipsa de investiții în infrastructura școlară.

"Mare parte din majorările salariale sau recuperările salariale au fost lăsate fie în seama universităților — 'Să se descurce dacă vor să își majoreze salariile!'—, fie în seama autorităților publice locale, care și așa au fost copleșite de majorările salariale din administrația publică locală și au rămas aproape fără niciun ban și sunt în imposibilitatea de a investi în infrastructura educațională", a spus liderul liberal.

Ea a vorbit despre o deprofesionalizare în rândul cadrelor didactice, în ciuda existenței unor performanțe individuale excepționale. Astfel, a precizat Turcan, există 40.000 de copii care nu s-au mai înscris în școală și a fost înregistrat un abandon de 15% după încheierea gimnaziului și de 30% în timpul liceului. Totodată, 80% dintre cei care urmează cursurile unei universități nu lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit, a indicat prim-vicepreședintele PNL.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...