Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Orban: Guvernul PSD a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene

Guvernul PSD a transformat România în "oaia neagră" a Uniunii Europene, a afirmat, miercuri, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

23.05.2018 - 18:50

"Sfidarea sistematică a instituţiilor UE nu face decât să ne plaseze într-o zonă marginală care riscă să afecteze interesele fundamentale ale României, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi pe plan internaţional. Deci, să plece acasă. (...) Astăzi Comisia Europeană a adoptat două documente extrem de importante care privesc ţările din Uniunea Europeană şi implicit care privesc România. Prin aceste documente care au fost adoptate de Comisia Europeană - recomandările care sunt făcute României în cadrul Semestrului European şi, de asemenea, Raportul anual de convergenţă - (...) se vede un lucru foarte clar şi anume că Guvernul PSD a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene şi că sunt declaraţi guvernanţii PSD repetenţi de către Comisia Europeană, atât în ceea ce priveşte Pactul de stabilitate şi creştere, cât şi în ceea ce priveşte raportul de convergenţă", a declarat Orban, la Parlament, citează Agerpres.

Potrivit liderului PNL, recomandările făcute României arată că Guvernele PSD nu au făcut nimic pentru a corecta deficitul structural.

"În ceea ce priveşte poziţia legată de analiza şi recomandările făcute României în cadrul mecanismului Semestrul European, de la preluarea guvernării se poate constata clar că niciuna din recomandările Consiliului European nu a fost respectată de România, că deşi România a fost declarată ca având o deviere de la obiectivele pe termen mediu care sunt prevăzute în Pactul de stabilitate şi creştere, în ciuda recomandărilor şi analizelor Comisiei Europene, Guvernele PSD nu numai că nu au făcut nimic pentru a corecta deficitul structural, ci au făcut tot ce au putut pentru a menţine această situaţie de deviaţie semnificativă de la obiectivele pe termen mediu", a spus Orban.

Potrivit acestuia, atât timp cât "Guvernele PSD sfidează literalmente instituţiile UE, ignorând cu bună ştiinţă toate avertismentele şi toate recomandările care nu sunt izvorâte din nişte decizii de natură politică sau personală, ci din decizii de la nivelul Uniunii Europene, Guvernele PSD arată că nu sunt în stare să conducă România, că se îndepărtează de la obiectivele fundamentale pe care le are ţara noastră şi că nu fac altceva decât pas cu pas să transforme România într-o oaie neagră a Uniunii Europene".

În ceea ce priveşte Raportul anual de convergenţă, conform lui Ludovic Orban, se constată că din cele cinci criterii nu este îndeplinit decât unul singur - deficitul bugetar sub 3% din PIB.

"Dar şi acesta este un deficit care a fost menţinut într-un mod artificial în limitele de 3% prin scăderea dramatică a investiţiilor în exerciţiul bugetar 2017 şi mai ales prin hocus pocus-ul pe care l-au făcut guvernanţii - acela de a amâna plăţi care trebuiau realizate în cursul anului 2017 pentru anul 2018, lucru care se vede cu prisosinţă analizând execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2018, în care, comparativ cu anul 2017, când a fost înregistrat un excedent de 0,18%, în primul trimestru al anului 2018 am avut un deficit de 0,48 % - un semnal de alarmă extrem de grav. Bulgaria îndeplineşte trei din aceste criterii, iar România îndeplineşte un singur criteriu de convergenţă, în ciuda măsurii cosmetice care a fost iniţiată de Guvernul Dăncilă. (...) Mai mult, pe toate celelalte patru puncte, constatăm o înrăutăţire clară, iar în ceea ce priveşte două dintre criteriile de convergenţă noi am ieşit din aceste criterii pe care le îndeplineam anii trecuţi - mă refer la inflaţie (...) şi rata la împrumuturile pe termen lung", a detaliat liderul PNL.

El a avut în context un mesaj pentru ministrul Finanţelor: "Îi atrag atenţia lui Teodorovici că bugetul României nu este circul Orlando. Creşterea costului finanţării se datorează în exclusivitate creşterii inflaţiei, care are la bază măsurile aberante ale Guvernelor PSD de la preluarea puterii".

În opinia lui Orban, "este clar " totodată, prin mesajul transmis de Comisia Europeană, că Guvernul României nu a întreprins niciun demers pentru a se apropia de obiectivul de aderare la zona euro. "Apare în raport foarte clar că Guvernul nu trebuie să afecteze independenţa Băncii Naţionale. Apariţia acestui punct în raport este rezultatul unei agresiuni permanente a liderilor PSD-ALDE şi a Guvernelor pe care le-au emanat împotriva BNR, a independenţei Băncii Naţionale. De asemenea, este foarte clar că toate derapajele economice sunt rezultatul unor politici economice, bugetare şi fiscale iresponsabile care riscă să arunce România în criză. Trag un semnal de alarmă suplimentar - bugetul pe anul ăsta este construit având în vedere o creştere economică de peste 5%, iar realitatea ne-a demonstrat că, în trimestrul I al anului 2018 raportat la trimestrul IV al anului 2017, România a avut zero creştere economică, fiind singura ţară din UE în care economia a stagnat. (...) Mi-e greu să înţeleg de ce Guvernul nu ţine cont de aceste semnale de alarmă care sunt trase de instituţiile Uniunii Europene. Preşedintele României a atras atenţia în repetate rânduri asupra tuturor acestor derapaje", a completat preşedintele PNL.

El i-a calificat pe guvernanţi drept "nişte ageamii, analfabeţi economici, nişte indivizi care nu înţeleg că România este o ţară a UE".

Comentarii

loading...