16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăOpt ambasadori ai SUA în România au adresat un mesaj comun în...

Opt ambasadori ai SUA în România au adresat un mesaj comun în care cer ridicarea vizelor pentru români

Opt dintre foștii ambasadori ai SUA în România au adresat un mesaj comun, în care salută Parteneriatul Strategic al celor două țări și în care solicită ridicarea vizelor pentru cetățenii români.

Mesajul a fost transmis cu prilejul aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic România – SUA.

“Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”, menționează scrisoarea celor opt foști ambasadori.

Scrisoarea este semnată de Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, Jack Crouch, Nicholas Taubman, Mark Gittenstein, Hans Klemm și Adrian Zuckerman. Aceștia au fost ambasadorii Statelor Unite la București, între anii 1994 – 2021. Actualul reprezentant al SUA în România, David Muniz, nu a semnat această scrisoare. Explicația ar putea fi aceea că David Muniz nu este ambasador ci doar însărcinat cu afaceri.

Ridicarea vizelor încă se negociază între România și SUA

Mesajul foștilor ambasadori americani este retransmis, pe internet, și de Ambasada României la Washington. Până la acest mesaj, interesul pentru suspendarea vizelor părea a fi mai mult al părții române. În martie 2022, Florin Cîțu, pe atunci președinte al Senatului, a ridicat din nou această chestiune.

Ambasada SUA la București a transmis, cu același prilej aniversar, mesajul secretarului de stat, Antony Blinken. „În urmă cu 25 de ani, Statele Unite și România au lansat Parteneriatul nostru Strategic. De atunci, am consolidat legăturile în materie de apărare, energie și cooperare economică. România nu are un prieten mai bun decât SUA și împărtășim angajamentul de a respinge agresiunea Rusiei în regiune”, precizează mesajul semnat de secretarul de stat Antony Blinken.

Parteneriatul Strategic între SUA și România a fost lansat în anul 1997. La acel moment, președintele României era Emil Constantinescu iar prim-ministru era Victor Ciorbea. Ulterior, pe baza acestui Parteneriat, România a beneficiat de susținerea SUA pentru a intra în NATO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă