„Nu vreau să încasez bani pentru zilele în care nu sunt activități în Parlamentul României! Mi s-a atras atenția că la data de 14.04.2021, în presa națională, au apărut mai multe materiale în care se prezintă decizia Camerei Deputaților de a-mi reține o parte din indemnizația lunară din cauza absențelor nemotivate la lucrările parlamentare din lunile ianuarie și februarie. Înainte să trecem la următoarea parte a problemei care vizează absențele din Parlament, permiteți-mi să o spun cât se poate de clar: nu am absentat niciodată de la lucrările parlamentare!”, susține Brian.
Absențele prezentate în presă reprezintă consecințele unei acțiuni pe care deputatul și-o asumă, alături de colegii săi. Astfel, acesta refuză să semneze prezența în zilele de joi la comisiile parlamentare atunci când nu sunt activități. În programul de lucru al Camerei Deputaților, ziua de joi e dedicată, atunci când nu sunt activități propriu-zise, studiului individual asupra proiectelor care ajung la comisiile parlamentare. „Am refuzat să semnez prezența pentru că nu vreau să încasez diurna pentru activitatea denumită studiu individual. Din punctul meu de vedere, analiza proiectelor de lege pe care le primim e o activitate normală, de bun simț și o putem face de acasă, de la Parlament, de pe tren sau din biroul parlamentar”, arată Brian.
El spune că absențele din Parlament pot fi motivate foarte ușor cu o cerere, pe care a refuzat să o depună doar pentru a primi bani în plus la indemnizație.
Brian reamintește că USR PLUS a depus, de câteva săptămâni, un proiect de modificare a regulamentului Camerei Deputaților care urmează să rezolve astfel de disfuncționalități. După adoptarea proiectului, parlamentarii nu vor mai putea motiva așa ușor absențele. Vor avea nevoie de documente justificative, nu de simple semnături și cereri scrise și aprobate la repezeală pentru a nu pierde bani din indemnizație.