15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăModificări majore. Cum se va schimba soarta românilor din luna iunie cu...

Modificări majore. Cum se va schimba soarta românilor din luna iunie cu PSD la Guvernare

Dacă PSD și-a spus doar cuvântul în această Coaliție și nu a reușit să impună toate măsurile în această Guvernare, situația se va schimba total după 25 mai când șefia Guvernului va fi preluată de Marcel Ciolacu, la fel și anumite ministere, dar și funcții cheie vor fi predate de la PNL la PSD și invers.

Impozitarea companiilor multinaționale și reducerea taxelor pe muncă pentru salariile sub 5.000 de lei – sunt ideile pe care PSD insistă să le introducă, când vor prelua șefia Guvernului.

Social-democrații au în plan reducerea taxelor pe salarii pentru angajații cu venituri mici sau medii. În partid s-a avansat ideea ca lefurile de până la 3.000 de lei sau de până la 5.000 de lei să fie impozitate cu 15% mai puțin față de acum. Asta ar însemna o reducere cu o treime a poverii fiscale, dar nu este clar dacă banii rămân la angajați sau la patroni.

Tot PSD insistă cu taxarea pe cifra de afaceri a companiilor care rulează peste 100 de milioane de euro anual. Măsura a fost deja criticată de economiști care au arătat că sunt domenii în care firmele au cifre de afaceri mari, dar profituri mici. Această taxă s-ar aplica doar pentru anumite domenii și în anii în care companiile au profit. Liberalii nu sunt însă de acord, pentru că măsura, spun ei, ar duce la creșterea prețurilor chiar la produse de bază.

O altă idee de reformare a actualului sistem fiscal ar fi reducerea TVA pe alimente, pentru a scădea inflația la sub 10%, de la 15% în prezent. Social-democrații nu spun însă dacă vor scăderea prețului doar pentru șase alimente de bază sau pentru mai multe produse. Nici această propunere nu are susținerea PNL.

Începutul lunii mai vine deja măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Guvernul aprobă zilele următoare ordonanța care ar trebui să aducă economii de un miliard de lei. Vor fi înghețate salariile, nu se mai fac angajări, iar pensia și salariul se vor cumula doar pentru medici şi profesori

Critici puternice din partea Opoziției

USR și PMP au transmis într-un comunicat de presă comun, că “disperarea PNL sub conducerea tandemului Ciucă – Bode atinge cote maxime”, iar „ospătarii PSD la guvernare” vor primi nota de plată la alegerile din 2024.

Președinții celor două partide, Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, le transmit liderilor PNL că sunt „panicați că vine nota de plată a unei guvernări dezastruoase”.

Dacă în PNL se practică șantajul cu dosare de la serviciul secret al lui Bode sau condiționări de fonduri de la buget, în România modernă nu mai este loc pentru astfel de practici, spun cei doi președinți.

„Felul în care PNL manipulează fonduri publice ca să pună presiune pe primarii USR și PMP este doar unul dintre motivele pentru care PNL va fi măturat la alegeri în 2024. Românii alături de opoziția democratică din această țară nu vor accepta să călcați statul de drept în picioare și să ne marginalizați în Europa cu apucături dictatoriale și anti-democratice”, adaugă președinții USR și PMP.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Cu alte cuvinte, români mențineți-vă centura de siguranță, căci vor urma noi taxe și impozite, chiar dacă aparent traiul românilor s-ar putea îmbunătăți. Adevărata notă de plată va veni imediat după alegerile din 2024, când românii trebuie să plătească tot mai multe datorii făcute de actuala guvernare PSD-PNL, mai ales în campaniile electorale.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă