8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăMinistrul de Externe al Franței se întâlnește cu președintele Iohannis

Ministrul de Externe al Franței se întâlnește cu președintele Iohannis

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, se întâlnește, joi, cu președintele României, Klaus Iohannis. Întâlnirea este programată la Palatul Cotroceni de la ora 12.

Ministrul Jean-Yves Le Drian are o vizită oficială în România în perioada 3 – 4 februarie 2022. Înainte de întâlnirea de la Cotroceni, șeful Diplomației franceze va participa la conferința miniștilor de Externe ai țărilor din formatul București 9 (B9).

Vizita ministrul francez la București are loc în contextul în care președintele Macron anunța decizia Franței de a trimite trupe în România. Această decizie a fost salutată de oficialii români, inclusiv de președintele Iohannis.

Ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian poate oferi detalii despre sosirea militarilor francezi

Șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat, miercuri, că detalii despre această misiune franceză vor veni în foarte scurt timp. Președintele Iohannis a făcut acest anunț la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Potrivit șefului statului, „riscurile și amenințările, inclusiv la adresa României, s-au amplificat”. De aceea, în România vor sosi militari din Statele Unite și din Franța.

“Reiterez, de aceea, în acest cadru, aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent ale Președinților Biden și Macron privind desfășurarea de forțe militare în România, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră și, în același timp, expresie a solidarității și angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră. Am fost, în toată această perioadă, și suntem în contact strâns la nivel diplomatic, operațional și tehnic pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării unităților militare americane și franceze în România și, fără îndoială, vor urma curând anunțuri concrete în acest sens”, declara, miercuri, Klaus Iohannis.

La câteva ore după declarația președintelui Iohannis, Statele Unite au anunțat oficial că vor trimite, suplimentar, o mie de militari în România. Acești militari aparțin Forțelor Terestre (US Army) și vor fi mutați din Germania în România. Batalionul american va staționa, probabil, la Câmpia Turzii.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă