9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăMaria Grapini sare în apărarea jurnaliştilor

Maria Grapini sare în apărarea jurnaliştilor

Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție în plen, în care a punctat, din start, obligativitatea ca viața oamenilor, indiferent că sunt jurnaliști sau nu, să fie sigură în Uniunea Europeană.

Maria Grapini a militat deschis pentru cauza mass-media

“Nu cred că există vreun coleg în hemiciclu care să nu condamne uciderea jurnalistei. Am fost în Malta într-o delegatie, am văzut tragedia, mormântul acestei jurnaliste… Haideți să ne gândim: facem noi ce trebuie aici? Am politizat viața unui om, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Consider că trebuie să găsim măsuri și să mergem la cauză. Dacă nu ar fi fost acele cauze pe care jurnalista le investiga, ar fi fost ucisă? Avem noi măsuri specifice pentru toate statele membre să eliminăm spălarea de bani, corupţia, pentru ca sa nu mai punem jurnaliştii într-o situație critică? În toate statele există jurnaliști care sunt ameninţati, unii chiar omorâți, cum am avut si alte cazuri în Slovacia!”, a declarat europarlamentarul, în plenul PE de la Strasbourg.

Comisia Europeană să găsească soluţii pentru protejarea jurnaliştilor

Maria Grapini a mai precizat că lucrurile trebuie definite foarte bine, într-o astfel de situație complexă și importantă: “Nu ne putem amesteca în deciziile parlamentelor naționale. Guvernele nu le schimbă Parlamentul European, le schimbă parlamentele nationale. Nu facem greșeala să ne amestecăm aici, dar solicit Comisiei să găsim mecanisme la nivel de UE prin care să evităm punerea jurnaliştilor  într-o situație asemănătoare cu cu cea a lui Daphne Galizia. Regret si transmit sincere condoleante familiei!”, a conchis europarlamentarul.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă