„Unul dintre lucrurile care ne-a interesat a fost geneza protocolului. Au fost întrebaลฃi ลi domnul Maior ลi domnul Coldea cum s-a ajuns la acest protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo ลi am înลฃeles cฤ în 2007, la iniลฃiativa Parchetului a fost o adresฤ cฤtre SRI de a se modifica un protocol mai vechi, un protocol din 2005, pe care îl avem la Comisie ลi pe care, cred cฤ în anul 2007, comisia de control al SRI l-a analizat ลi l-a vฤzut. Dupฤ care a existat o comisie, o echipฤ de lucru, formatฤ din procurori ลi ofiลฃeri SRI. Am înลฃeles cฤ în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu ลi Parchet pe diferite modificฤri. S-a agreat o formฤ finalฤ ลi în anul 2009 s-a semnat acest protocol. Nu. Am înลฃeles cฤ adresa sau solicitarea care a existat de la Parchet cฤtre SRI a fost de la doamna Laura Codruลฃa Kovesi cฤtre Florian Coldea. Am înลฃeles cฤ a existat o echipฤ formatฤ din ofiลฃeri ai SRI ลi existฤ lista de ofiลฃeri ai SRI. Nu ne-am uitat peste ea pentru cฤ erau niลte nume, dar oricând am putea sฤ detaliem ลi o serie de procurori care au lucrat efectiv la acest protocol. A existat o variantฤ la nivelul anului 2007 ลi pe parcursul anului 2008 a existat schimb de adrese între SRI ลi Parchet privind diferite articole de protocol pe care sฤ le propunฤ spre modificare. Am ลi vฤzut o parte dintre acestea. E clar cฤ le-am solicitat sฤ le avem la o comisie spre o analizฤ în liniลte în Comisie ลi a existat acea variantฤ finalฤ”, a declarat Manda, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacฤ, la vizita Comisiei de control al SRI efectuatฤ marลฃi la direcลฃia juridicฤ a Serviciului Român de Informaลฃii, membrii forului legislativ au cerut date despre conลฃinutul protocoalelor de dinante de anul 2009, Claudiu Manda a rฤspuns: „Nu am intrat sฤ analizฤm ce s-a întâmplat în 2004 sau 2005. Cred cฤ acel protocol cu DNA, PNA în avem la Comisiei, este printre cele 65. NU pot sฤ rฤspund în acest moment. Noi am fost foarte interesaลฃi sฤ vedem cum funcลฃiona acest protocol din 2009, cel denunลฃat. Cred cฤ suntem destul de lฤmuriลฃi noi. Au fost discuลฃii tehnice ลi de aici încolo oricând vom mai avea întrebฤri, solicitฤri, oricând vom putea sฤ mergem în control, atât la direcลฃia juridicฤ ลi în alte structuri ale SRI. Pot sฤ spun cฤ au fost lucruri pe care ลi le-am apreciat în cazul Comisiei, o deschidere totalฤ a celor de la direcลฃia juridicฤ. Orice întrebare pusฤ ลi orice document solicitat ne-a fost pus la dispoziลฃie sau ne-a fost explicate lucrurile. Despre cel din 2004 su 2005 sau dacฤ a existat un protocol cu DNA sunt totuลi alte subiecte pe care nu le-am abordat în acel moment. Sunt sigur cฤ dacฤ am dori sฤ le abordฤm le vom aborda. De exemplu, despre cel din 2005, dacฤ avem niลte concluzii ale comisiei din 2007, nu ลtiu ce am putea sฤ mai analizฤm noi.”
Serviciul Român de Informaลฃii a desecretizat, la sfârลitul lunii martie, protocolul încheiat în anul 2009 cu Parchetul de pe lângฤ Înalta Curte de Casaลฃie ลi Justiลฃie.
În luna octombrie 2017, preลedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, declara cฤ sunt în vigoare 65 de protocoale încheiate între Serviciul Român de Informaลฃii (SRI) ลi diverse instituลฃii ale statului, dar membrii comisiei nu au apucat sฤ verifice în ce masurฤ respectivele protocoale respectฤ legislaลฃia existentฤ.
Totodatฤ, nu mai puลฃin de 52 de instituลฃii aveau încheiate protocoale pentru protejarea datelor. Asta dupฤ ce cu câteva luni înainte Eduard Hellvig, ลeful SRI, anunลฃa cฤ a decis denunลฃarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituลฃii, care nu se coreleazฤ cu modificฤrile legislative intervenite de la momentul încheierii.