18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăMAGISTRAȚI Ramona Mănescu, ex ministru de externe despăgubiri de mii de euro...

MAGISTRAȚI Ramona Mănescu, ex ministru de externe despăgubiri de mii de euro de pe urma RISE

 

Suma pe care RISE trebuie să i-o plătească este de 4.000 de euro, la care se adaugă alți aproximativ 2.500 de euro, cheltuieli de judecată.

Dosarul a fost soluționat la Judecătoria Sector 3, în faza de fond, și la Tribunalul București, în faza de apel. 

Deși dispozițiile sentințelor trebuie duse la îndeplinire, fiind executorii, hotărârile mai pot fi contestate, cu recurs, la Curtea de Apel București. 

Principala vină pe care magistrații au imputat-o articolelor RISE este cea de a fi pus în seama Ramonei Mănescu niște afaceri imobiliare – cu profituri uriașe – derulate de părinții, respectiv, de unchii acesteia.

Nu există dovezi care să arate că aceștia ar fi fost folosiți pe post de interpuși de către Ramona Mănescu – au spus judecătorii – așa cum, „cu rea credință”, afirmă articolele RISE.

 

Investigațiile RISE, publicate, în serial, între 2017 și 2019, au prezentat următoarele informații

 

  • Între 2004 și 2008, mama, tatăl, mătușa și unchiul Ramonei Mănescu s-au asociat cu vărul nevestei lui Cristian Poteraș (primarul de atunci al Sectorului 6) și cu un om de paie al multimilionarului Dragoș Dobrescu și – împreună – au cumpărat drepturi litigioase de la mai multe persoane care așteptau să li se retrocedeze terenuri pe raza Sectorului 6.
  • La puțin timp după ce au făcut aceste achiziții, terenurile, neretrocedate până atunci beneficiarilor de drept, le-au fost „retrocedate” lor.
  • Câteva luni mai târziu, rudele Ramonei Mănescu, vărul soției lui Poteraș și omul de paie al lui Dragoș Dobrescu au vândut respectivele terenuri pe piața liberă, câștigând, în total, aproximativ 31 de milioane de euro.
  • Din cele 31 milioane de euro, rudelor Ramonei Mănescu le-au revenit 4,5 milioane de euro.

Articolele RISE Project au prezentat toate tranzacțiile invocate mai sus și, în plus, au acuzat-o pe Ramona Mănescu că s-a ascuns în spatele membrilor săi de familie pentru a derula respectivele operațiuni imobiliare.

 

Acuzarea Ramonei Mănescu – a fost sancționată de justiție 

 

Magistrații care au judecat dosarul au tras concluzia că, deși tranzacțiile au existat – cu sumele, terenurile și protagoniștii descriși în anchetele RISE, interpretarea lor ca fiind orchestrate de Ramona Mănescu este lipsită de dovezi. 

Cu alte cuvinte, numele Ramonei Mănescu ar fi fost amestecat pe nedrept în niște afaceri de care beneficiaseră, exclusiv, rudele ei.  

Astfel, judecătoarea Elena-Robertina Mantea, de la Judecătoria Sector 3, a scris în hotărârea pe care a pronunțat-o că „lipsește orice suport faptic veridic și solid care să ateste că aceste persoane ar fi fost reprezentanți convenționali sau ar fi acționat ca reprezentanți în fapt ai reclamantei”. 

Pe aceeași linie au judecat dosarul și magistrații Laurențiu Modoran și Laura-Elena Vizitiu, de la Tribunalul București. 

Cele două hotărâri judecătorești, de la fond, respectiv, de la apel, pot fi citite AICI și AICI

Acțiunea judiciară a Ramonei Mănescu poate fi citită AICI.

Articolele Rise Project pot fi citite AICI.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă