Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legea pensiilor va costa 172 de miliarde de lei

Legea pensiilor va costa 172 de miliarde de lei

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii. Impactul bugetar va fi de 172 miliarde de lei, în perioada 2019-2022. După votul din Parlament, semnele de întrebare rămân: vor reuși guvernanții să finanțeze aplicarea proiectului de

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 27.06.2019 - 10:00

Legea sistemului public de pensii a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizonal,  cu 197 de voturi „pentru” şi 70 de abţineri. Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei la 1 septembrie 2019, de 1.775 lei la 1 seeptembrie 2020, de 1.875 lei la 1 septembrie 2021. La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Proiectul prevede tot patru categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș. De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Printre noutățile aduse proiect se numără cea privind introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. 

 

Pot fi susținute majorările?

Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei. În total, 172, 4 miliarde de lei în perioada 2019-2022. În 2018, cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 a fost de 61,5 miliarde de lei FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

În cadrul dezbaterilor în plen, parlamentarii din Opoziţie nu au fost de acord cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curţii Constituţionale. ”Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluţie legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie şi al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituţională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară şi permite arbitrariul. Dispoziţiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege”, a declarat liberalul.

 

Dispută în plen

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD, iniţiatorii legii pensiilor, că vor să ”storcă voturi de la pensionari”. ”Această lege este o farsă. Să-ţi propui creşterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale”, a afirmat Seidler.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, inițiator al proiectului de lege, a declarat că legea pensiilor elimină inechităţi din sistemul de pensii şi acuză USR de ”ipocrizie”. ” ”În ceea ce priveşte sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va aşeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greşit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultinmele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide”, a spus vicepreşedintele PSD.

 

Comentarii