0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomePoliticăIsraelul critică acele declarații din Parlamentul României care ar elogia criminali de...

Israelul critică acele declarații din Parlamentul României care ar elogia criminali de război

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, s-a declarat “profund mâhnit de declaraţiile consternante ale senatorului Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război”.

Poziția diplomatului israelian, exprimată pe internet, vine ca urmare a unei dispute, iscată în Parlamentul României, între deputatul Silviu Vexler și senatorul Sorin Lavric.

Mai întâi, luni, deputatul Silviu Vexler a declarat la Parlament că ar exista două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român “pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste” și că, potrivit deputatului Vexler, aceste proiecte de lege reprezintă o “umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului”.

Drept răspuns, senatorul Sorin Lavric (AUR) a spus că el a făcut o declarație politică pentru care, în calitate de parlamentar, nu trebuie să dea socoteală și a susținut că va continua să vorbească cu “veneraţie” despre “martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, se declară însă mâhnit de declarațiile senatorului Lavric și subliniază că “faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu şi direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alţi membri ai Mişcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanţate”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres. Întâlnirea de la sediul ONU a avut...

Economia României, în ușoară creștere

Economia României a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, cu 1,4% pe seria brută şi cu 2,2% pe seria ajustată sezonier,...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă