19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăIsraelul acuză ideea negării Holocaustului în România. Sunt vizați liderii AUR

Israelul acuză ideea negării Holocaustului în România. Sunt vizați liderii AUR

Israelul acuză ideea negării Holocaustului în România, idee observată chiar la unii politicieni români. O declarație în acest sens a făcut, marți, ambasadorul Israelului la București, David Saranga.

Declarația diplomatului israelian vine la câteva ore după ce Institutul „Elie Wiesel” acuzase liderii partidului AUR că încurajează antisemitismul, profitând de imunitatea parlamentară.

Iată mesajul postat pe internet, marți, de ambasadorul David Saranga.

“Referitor la declarațiile care minimizează tragedia Holocaustului:

Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o “temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România. Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare “Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii. Astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței. Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române. Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”.

Israelul acuză ideea negării Holocaustului, semnalată în discursul unor politicieni

Aceste reacții vin după un comunicat AUR care ar fi fost transmis la 3 ianuarie 2022. Comunicatul susținea că istoria Holocaustului ar reprezenta o “temă minoră”.

„Un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o “simplă lecţie” sau o “temă minoră” în sistemul educaţional (…). A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, a avertizat un comunicat al Institutului „Elie Wiesel”.

România nu este singura țară unde se semnalează idei antisemite. Drept urmare, acum trei luni, Comisia Europeană prezentase o Strategie pentru combaterea antisemitismului.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă