10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUninominal de ochii lumii

Uninominal de ochii lumii

Din cand in cand, partidele aduc in discutie tema introducerii votului uninominal. Si cam atat. Subiectul se incinge in preajma alegerilor si apoi este abandonat. Electoratul voteaza tot liste, nu oameni. Acum, subiectul a fost readus in atentie de liderul PD, Emil Boc, care i-a cerut premierului sa asume raspunderea Guvernului pe un proiect de lege care sa introduca votul uninominal. Lucru cam imposibil atat timp cat nici macar PD si PNL nu au o viziune comuna.

Teoretic, atat PD, cat si PNL par sa-si doreasca modelul de vot uninominal. Realitatea dovedeste insa ca, de fapt, nimeni nu este chiar atat de interesat sa reformeze sistemul electoral. Se poarta discutii, se propun modele, se negociaza, dar pana la urma nu se adopta niciun proiect. Ambele partide defileaza insa prin fata electoratului cu declaratii populiste. Liberalii si democratii se tot lauda ca isi doresc votul uninominal, dar au grija sa paseze de la unii la ceilalti responsabilitatea pentru neadoptarea unei legi.
Desi in urma cu doua zile presedintele PD, Emil Boc, ii solicita premierului Tariceanu sa se duca in Parlament pentru a asuma raspunderea Guvernului pe un proiect legislativ care sa promoveze votului uninominal, realitatea dovedeste ca acest gest ar fi lipsit de sens. Asta deoarece partidele, nici macar cele din Alianta D.A., nu au reusit pana acum sa cada de acord asupra modelului de vot uninominal ce ar urma implementat.
Cunoscand acest lucru, precum si faptul ca pana nu demult chiar Emil Boc se declara impotriva votului uninominal in favoarea celui preferential pe lista, liberalii nu au pierdut ieri prilejul pentru a-i persifla pe democrati. Presedinte al Comisiei parlamentare pentru Codul Electoral, liberalul Mihai Voicu s-a declarat bucuros de faptul ca, in sfarsit, PD a ajuns la concluzia ca introducerea votului uninominal este necesara pentru reformarea clasei politice, desi cu mai putin de sase luni in urma democratii sustineau votul pe lista. Voicu i-a amintit lui Boc tocmai faptul ca in luna august, la scoala de vara a tinerilor din PD, sustinea prin declaratiile sale votul preferential pe lista, si nu votul uninominal. Nefiind convins in totalitate de sinceritatea demersului liderului democrat, Mihai Voicu a avut in schimb numai cuvinte de lauda pentru partidul din care face parte, amintind ca, de fapt, PNL ar fi sigurul partid care s-a angajat, la nivelul conducerii, sa sustina votul uninominal. “PNL si eu personal, in calitate de presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea Codului Electoral, astept ca, dupa data de 1 februarie, pozitia domnului Emil Boc sa fie sustinuta si de membrii PD din comisia pe care o conduc”, le-a transmis Voicu democratilor.
Desi imparte tortul guvernarii cu PD si PNL, UDMR are o opinie total diferita. Nu doreste deloc vot uninominal. Deranjat de sugestia lui Emil Boc, de a se promova modificarea Codului Electoral prin asumarea raspunderii Guvernului, liderul UDMR, Marko Bela, nu s-a ferit ieri sa declare ca formatiunea sa refuza introducerea votului nominal, dar si o eventuala alta modificare a legislatiei electorale operata prin parghii guvernamentale. Ca si presedintele PRM, C.V. Tudor, Marko Bela crede ca votul nominal nu ar face decat sa aduca in Parlament cat mai multi artisti. In plus, sistemul ar avantaja partidele mari si “ar impinge in jos partidele mici”, este de parere liderul UDMR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă