9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUn ministru de stat care ocupa o functie special creata pentru el

Un ministru de stat care ocupa o functie special creata pentru el

Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, are in subordine doua directii si un aparat de lucru format din 13 consilieri, de stat, pe probleme juridice, ale minoritatilor, economice si de afaceri externe. Intregul aparat este cuprins, din punctul de vedere al bugetului, sub "umbrela” Secretariatului General al Guvernului. Ocupa o functie pentru care a fost numit potrivit algoritmului politic, fara sa se fi evidentiat vreodata prin vreo actiune de rasunet din domeniile pe care le pastoreste.
Proiectele de acte normative, pentru fiecare din domeniile coordonate, trebuie doar sa fie avizate si de ministrul de stat Marko Bela, consilierii acestuia avand posibilitatea de a formula si propuneri de amendamente. Pe domeniile de coordonare se organizeaza lunar sau ori de cate ori este nevoie se-dinte interministeriale, iar in acest an au avut loc cinci astfel de sedinte ale consiliului interministerial condus de Marko Bela. De unde se vede ca activitate nu prea are ministrul. Consilierii sai sustin ca oricum mai multe nici nu putea face pentru ca rolul de coordonator nu i-ar permite implicari directe in activitatea ministerelor. "Rolul ministrului de stat este sa coordoneze, nu sa se implice administrativ”, ne-a explicat consilierul de stat Szasz Attila. Potrivit acestuia, aparatul de lucru al ministrului de stat are, in principal, numai atributii de monitorizare si de participare la dezbaterile organizate pe domeniile coordonate. Una dintre realizarile importante ale cabinetului ministrului de stat Marko Bela este considerat proiectul Legii Statutului minoritatilor nationale, care a primit aprobarea Guvernului Tariceanu. In prezent, textul se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce Senatul l-a respins, ca urmare a votului "schimbator” al reprezentantilor PC. Dar proiectul respec-tiv favorizeaza in primul rand UDMR ca principal beneficiar, si pentru promisiunile electorale ale Uniunii a militat activ Marko Bela. Alte realizari ale cabinetului sunt considerate interventiile legate de salarizarea personalului care lucreaza in institutiile de cultura si de asigurarea calitatii educatiei, prin infiintarea unor agentii. Tot la capitolul “realizari”, consilierul de stat Szasz Attila inscrie masurile luate in vederea refacerii scolilor afectate de inundatii, dar si contributia avuta la Legea privind restituirea in natura a imobilelor (care a facut parte din pachetul pe care Executivul si-a asumat raspunderea anul trecut) si la Legea cultelor religioase. Altfel spus, altii au facut treaba, Marko Bela se lauda.
Ministrul de stat Marko Bela insa a militat frenetic doar pentru ceea ce l-a interesat, mai ales despre oportunitatea reorganizarii regiunilor de dezvoltare. De altfel, reorganizarea regiunilor s-a numarat printre conditiile puse de UDMR pentru a participa la formarea Executivului, dupa alegerile de la sfarsitul anului 2004, si a fost inclusa in programul de guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă