16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportTurianu vrea sa nu se mai "loveasca" de votul democratic

Turianu vrea sa nu se mai “loveasca” de votul democratic

Membrii Colegiului CNSAS vor fi asimilati secretarilor de stat, dar doar din punctul de vedere al salarizarii, nu si al incompatibilitatilor, au decis ieri senatorii din Comisia juridica. La propunerea reprezentantilor PRM, sustinuti de cei ai PSD si PNL, s-a mai convenit ca deciziile ramase definitive sa fie publicate doar in Monitorul Oficial partea a III-a, eliminandu-se obligatia ca ele sa fie puse la dispozitia mass-media. Dezbaterile de ieri au mai consemnat un lucru straniu: Corneliu Turianu a venit cu alte propuneri decat seful sau, Claudiu Secasiu.
Propunerea ca membrii Colegiului CNSAS sa fie asimilati secretarilor de stat a venit chiar din partea reprezentantilor Consiliului. “Am vrut asimilarea doar din punctul de vedere al salarizarii, nu al incompatibilitatilor”, a spus Corneliu Turianu senatorilor. Pozitia acestuia a fost sustinuta si de reprezentantul Guvernului, istoricul Marius Oprea. Acesta a opinat ca introducerea unor incompatibilitati ar constitui “o restrangere abuziva a dreptului membrilor Colegiului de a avea o afacere”. Problema s-a transat prin vot, cinci membri ai comisiei votand pentru asimilare doar din punctul de vedere al salarizarii.
Consens deplin s-a inregistrat si cand s-a pus in discutie un amendament al PRM, potrivit caruia deciziile definitive ale Colegiului sa nu trebuiasca aduse la cunostinta mijloacelor de informare in masa. Desi este vorba, in mod evident, de o reducere a transparentei, dat fiind ca partea a III-a a Monitorului Oficial nu este la indemana oricui, la propunere au marsat si senatorii puterii. Cea mai vehementa a fost chiar liberala Norica Nicolai. Suparata foc pe presa, din cauza scandalului nepoatei, aceasta a batut cu pumnul in masa si a cerut eliminarea obligatiei de a pune deciziile la dispozitia mass-media.
Senatorii au mai decis, ieri, ca persoanele care depun declaratii pe proprie raspundere si sunt audiate de Colegiul CNSAS sa fie “exonerate de obligatia asigurarii protectiei informatiilor secrete de stat sau secrete de serviciu, cu privire la acte dinainte de 1989”. De principiu, membrii Comisiei juridice au mai hotarat ca deciziile sa fie adoptate de Colegiul CNSAS cu majoritate calificata de doua treimi, iar eventualele opinii separate sa se consemneze cu aratarea considerentelor pe care se intemeiaza.
Cele mai multe discutii le-au starnit insa articolele referitoare la componenta Colegiului. Si aceasta deoarece opozitia ar vrea sa modifice ordonanta Guvernului in sensul ca presedintele si primul ministru sa nu mai aiba reprezentanti in Colegiu, cei 11 membri urmand a fi desemnati doar de partidele parlamentare. Surprinzator, ideea PSD si PRM a fost imbratisata si de Corneliu Turianu, care a solicitat in plus ca Parlamentul sa stabileasca si functiile pe care sa le ocupe cei 11 membri. “Am vazut cum e cu alegerile acestea democratice”, a comentat Turianu, deloc deranjat de faptul ca propunerea sa nu era sustinuta deloc de presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu. “Se va ajunge la alegeri din sase in sase luni si ori de cate ori ne suparam intre noi”, a mai spus Turianu, marsand pe ideea ca, odata stabilite functiile, nu mai trebuie “sa ne lovim de votul democratic”. Asupra acestei probleme nu s-a luat o decizie finala, deoarece presedintele de sedinta, Eckstein Kovacs Peter, a constatat ca nu este cvorumul necesar de lucru. Cvorum nu a fost insa de la inceputul sedintei. Mai mult, la primele articole discutate, din minimul de 12 membri de la cele doua comisii investite sa faca raport – juridica si pentru drepturile omului – nu au fost in sala decat patru senatori!

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă