13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTariceanu vrea sa fie premier interimar, Basescu nu-l lasa!

Tariceanu vrea sa fie premier interimar, Basescu nu-l lasa!

Conducerea PNL pare sa fi gasit “artificiile” juridice pentru desemnarea ca premier interimar a lui Calin Popescu Tariceanu. Mai ales ca, sustin liberalii, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca primul ministru va apartine PNL si ca va respecta Protocolul Aliantei PNL-PD. Duminica seara liberalii s-au intalnit, din nou, cu presedintele Basescu. Demisia lui Tariceanu s-ar putea produce astazi, la intoarcerea de la Bruxelles.

Liderii liberali s-au strans duminica seara, intr-o sedinta extraordinara, departe de ochii presei, la una din vilele de protocol indragita odinioara de ex-premierul Adrian Nastase. A fost prima sedinta dupa discutia pe care liberalii au avut-o cu Traian Basescu Ð care le-a dat asigurari ca va respecta Protocolul Aliantei si ca primul ministru va fi desemnat de PNL. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a explicat ca liberalii il sprijina pe Calin Popescu Tariceanu pentru postul de premier desemnat si pentru a fi premier dupa anticipate. El a afirmat ca varianta Stolojan este exclusa: “Nu stiu de ce se vehiculeaza numele domniei sale, pentru ca eu, personal, nu il vad pe Theodor Stolojan, la onorabilitatea pe care o are, la gesturile pe care le-a facut, sa accepte o astfel de functie”.
Hasotti a recunoscut ca pentru desemnarea premierului interimar au fost discutate diverse variante Ð Tariceanu insusi, Gheorghe Flutur, Mona Musca, Bogdan Olteanu. Totusi, surse liberale au afirmat ca la sedinta de duminica seara majoritatea membrilor conducerii PNL s-au pronuntat pentru desemnarea lui Tariceanu inclusiv ca premier interimar. Insa, ce-i drept, potrivit Constitutiei, dupa demisia primului ministru presedintele ar trebui sa desemneze un alt membru al Guvernului ca premier interimar. Dar liberalii zic ca au variante de iesire din aceasta dilema constitutionala. Tariceanu demisioneaza din functia de premier, demisioneaza si un alt ministru, iar Tariceanu ii ia locul, devine ministru si este… numit interimar. O alta varianta este sa demisioneze intreg Guvernul, nu doar Tariceanu si, ulterior, actualul prim-ministru sa fie numit interimar.
Duminica seara, liberalii au avut o noua discutie cu presedintele Traian Basescu. Acesta le-a cerut sa aiba grija ca in cursul demersurilor pentru declansarea anticipatelor sa respecte Constitutia pentru a nu da opozitiei posibilitati de atac. El le-a atras atentia, din nou, ca orice portita vor lasa, aceasta poate fi folosita impotriva Aliantei, in conditiile in care Curtea Constitutionala s-a dovedit a fi subordonata PSD.
Ieri, premierul Tariceanu a plecat la Bruxelles, unde a avut o serie de intalniri cu oficiali europeni. El urma sa se intoarca in tara in noaptea de luni spre marti cand era posibil sa aiba o noua intalnire cu presedintele Traian Basescu. In cursul zilei de ieri au circulat zvonuri despre posibilitatea ca Tariceanu sa-si anunte demisia aseara, la Bruxelles.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă