13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportȘuteu: Blocajul din cinematografie e o urgență de nivelul unui cataclism

Șuteu: Blocajul din cinematografie e o urgență de nivelul unui cataclism

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a susținut, marți, în fața senatorilor din Comisia de cultură, necesitatea modificării de urgență a prevederilor referitoare la cinematografie, apreciind că este vorba de o “urgență de nivelul unui cataclism”, în timp ce președintele forului a criticat promovarea acestor modificări prin ordonanță.

“Întrebarea fundamentală este: considerăm că întârzierea, blocajul, decalajul, disfuncționalitatea dintre industrie, instrumente și creatori din cinematografie este o urgență — da sau nu? Este de nivelul unui cataclism? Personal, eu cred că da. Dumneavoastră puteți să-mi spuneți că nu. Este o diferență de a vedea lucrurile”, a afirmat Corina Șuteu, citată de Agerpres.

Ea le-a explicat senatorilor că Ministerul Culturii are intenția de a propune o ordonanță de urgență privind cinematografia, aceasta fiind o prioritate.

“Noi avem intenția de a propune o ordonanță de urgență, care, în acest moment, continuă să se afle în consultare, deoarece dorim cu adevărat să reglăm o serie de probleme pe care le considerăm urgențe, împreună cu grupurile de lucru și cei pe care i-am consultat. Ce aș dori eu să spun în legătură cu această urgență a propunerii legislative este faptul că, din punctul meu de vedere ca ministru, cinematografia este o urgență. Sunt unul dintre miniștrii, sunt singurul, sunt primul după Rebreanu, după câte am înțeles, care pune cinematografia ca prioritate a mandatului său. Eu cred că cinematografia este în acest moment unul dintre produsele culturale care atrage atenție pe plan internațional, care poate deveni un generator economic foarte important, mult mai mult decât alte domenii ale industriilor culturale. De fapt, urgența constă în deblocarea unor situații care nu permit alinierea noastră, a creativității artiștilor din cinematografie la industria cinematografică mondială”, a arătat Șuteu.

Președintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Georgică Severin, a afirmat că nu se justifică emiterea unei ordonanțe de urgență pentru cinematografie.

“Urgențele se stabilesc în termeni constituționali, nu pe sentimente. Noi nu vorbim de urgențe sentimentale, vorbim despre urgențe constituționale. Ordonanța de urgență a fost prevăzută ca un instrument gen catastrofe naturale, stare de război, inundații. Chestiuni pentru care trebuie să iei măsuri imediat, cu efect imediat, acesta este spiritul Constituției. Sentimentul de urgență nu există în Constituție”, a spus Severin.

El a subliniat că nu este convins de caracterul de urgență al modificărilor din acest domeniu.

“Tentativa de a crea o urgență într-un domeniu care funcționează și, culmea, ia și premii de atâta vreme, să introduceți taxe mi se pare că excede caracterul constituțional. (…) Nu m-ați convins de caracterul de urgență. Nu am aflat că se prăbușește o clădire, că a fost o inundație”, a precizat președintele Comisiei de cultură a Senatului.

Senatorii au dezbătut, în prezența ministrului Culturii, propunerea de modificare prin ordonanță de urgență a prevederilor referitoare la cinematografie, aflată în consultare publică de pe 25 august.

Mai mulți senatori au criticat propunerile de modificare, considerând că introduce taxe pe consum, care îl vor afecta direct pe cetățean.

Proiectul de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia prevede, între altele, colectarea unei contribuții de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibra optică sau fire telefonice, prin satelit, precum și prin aplicații care utilizează internetul. În prezent, contribuția de 1% se aplică operatorilor economici doar pentru retransmisia prin cablu, prin satelit și prin retransmisia digitală a emisiunilor de televiziune.

Proiectul mai prevede majorarea de la 4% la 5% a contribuției din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen și pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spații destinate vizionării cu public; obligația de plată revine exploatanților care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme românești. În cazul exploatanților care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuția la Fond va fi de 9% din încasări.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă