10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSuspiciuni de imixtiune in actul justitiei

Suspiciuni de imixtiune in actul justitiei

Democratii si liberalii nu sunt, din nou, de aceeasi parte a baricadei in ceea ce priveste modul in care ar trebui reglementata comunicarea dintre Executiv si Justitie, idee lansata de premierul Tariceanu. Emil Boc, liderul PD, a afirmat, cu prilejul unei interventii televizate, ca legislatia actuala este suficienta pentru a reglementa comunicarea dintre cele doua puteri, executiva si judecatoreasca, fara a exista suspiciuni de imixtiune in actul Justitiei.

Diaconescu zice ca premierul nu cunoaste legile

O pozitie extrem de dura a manifestat pe aceasta tema si PSD. Purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD este impotriva introducerii unor noi reglementari privind o transparenta speciala la nivelul demnitarilor. In plus, el l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca nu cunoaste si nu a citit Constitutia si legile de organizare judiciara, unde ar fi gasit limitele de competenta ale Executivului. Diaconescu a tinut sa se refere si la discutia pe care seful Guvernului a avut-o cu Dinu Patriciu, in prezenta ministrului Justitiei, Monica Macovei. In opinia purtatorului de cuvant al PSD, discutia se apropie, din punct de vedere judiciar, de traficul de influenta. “Respectiva discutie este total neavenita si denota iresponsabilitate din partea celor care au purtat-o”, a mai spus Diaconescu.

CSM face trimitere la Constitutie

Iulian Galca, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, la randul sau, ca puterea executiva si cea judecatoreasca functioneaza potrivit Constitutiei. Totusi, seful CSM spune ca in prezent sunt necesare toate parghiile pentru revigorarea procesului de reforma. “Este foarte important ca Executivul si puterea judecatoreasca sa colaboreze in mod eficient in constructia statului de drept, iar in acest moment este mai prezenta ca oricand nevoia de a gasi toate parghiile pentru ca procesul de reforma sa fie revigorat”, a apreciat Iulian Galca. Seful CSM a mai spus ca “apreciaza preocuparea” premierului pentru “o conturare in plan normativ” a unei colaborari, dar ca aceasta trebuie sa fie stabilita de specialistii in drept constitutional.

Societatea civila merge pe comunicarea oficiala

Manuela Stefanescu, reprezentant APADOR-CH, considera ca, in momentul de fata, trebuie sa existe doar calea “strict oficiala, legala”. “Ar trebui sa existe doar mijloacele oficiale de comunicare. Orice fel de discutie, dezbatere intre Executiv si puterea judecatoreasca sau orice dorinta din partea acesteia din urma de a informa Executivul trebuie sa se faca foarte deschis, oficial, la vedere”, a declarat Manuela Stefanescu pentru postul BBC. Reprezentantul APADOR-CH a criticat si ideea premierului Calin Popescu Tariceanu ca Parchetul sa anunte Guvernul atunci cand ancheteaza vreun ministru. “Pare o dorinta de a controla cat de cat (…) e ca si cum ar cere voie. Daca Guvernul spune ca nu se poate, ce se intampla? Parchetul se retrage cuminte in banca lui si nu mai face nimic? Nu ar trebui sa se ceara astfel de informatii de catre Guvern”, a concluzionat Manuela Stefanescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă