10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSummit regional pe teme de energie la Zagreb

Summit regional pe teme de energie la Zagreb

Presedintele Traian Basescu participa duminica la Zagreb la un summit regional pe  probleme de energie. La reuniune este anuntata prezenta lui Vladimir Putin si a altor opt sefi de stat din Europa de Sud-Est.

Summitul reprezinta pentru liderii din regiune ocazia de a-si prezenta punctele de vedere in privinta problemelor energetice actuale si in legatura cu aprovizionarea. "Multi isi vor concentra atentia asupra lui Putin si vor asculta  ce are de spus", a declarat pentru AFP profesorul de relatii internationale la Universitatea din Zagreb Radovan Vukadinovici.
Nu este prevazuta insa incheierea nici unui acord in timpul summitului, la care mai sunt prezenti presedintii  Croatiei, Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Macedoniei, Muntenegrului si Serbiei. La nivel de viceministru va fi reprezentata Grecia, in timp ce un delegat va fi trimis de Comisia Europeana.
In vederea reducerii dependentei de Rusia, Croatia si Ungaria au anuntat la mijlocul lunii mai ca isi vor intensifica cooperarea pentru construirea unui terminal de gaz pe apele teritoriale croate. Proiectul vizeaza construirea in nordul coastei croate a unui terminal de gaz petrol lichefiat (GPL) care va incepe sa aprovizioneze Europa Centrala din 2012, cu gaz provenind din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu.
Un alt proiect energetic initiat in anul 2002 vizeaza cooperarea Romaniei, Croatiei, Italiei, Serbiei si Sloveniei pentru construirea unui oleoduct paneuropean (PEOP) cu o lungime de 1.300 kilometri din Marea Neagra pana in Italia.
Un alt proiect priveste construirea unei conducte care sa faca legatura intre oleoductele Drujba si Adria in vederea transportarii petrolului rusesc catre Mediterana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă