10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSRI si SIE refuza sa dea bani pentru Educatie

SRI si SIE refuza sa dea bani pentru Educatie

Comisia parlamentara pentru controlul Serviciului Roman de Informatii va solicita majorarea bugetului institutiei pe anul viitor cu 300 de milioane lei noi (3.000 de miliarde lei vechi), afirma presedintele comisiei, liberalul Radu Stroe. Si bugetul SIE ar urma sa fie marit cu 50 de milioane lei noi.
Prin proiectul de buget pe 2006, Guvernul decisese sa creasca bugetul Serviciului de la 764 milioane lei noi, cat a fost in 2005, la 962 milioane lei noi.
Radu Stroe sustine insa ca SRI ar fi oferit justificari pentru sumele de care are nevoie. Serviciul condus de Radu Timofte ar folosi aceste sume pentru “indeplinirea unor obiective necesare pentru colaborarea cu institutiile euroatlantice”. In plus, SRI ar fi primit atributii in plus in domeniul luptei antiteroriste.
Interesant este ca propunerea ca bugetul Educatiei sa fie marit din banii serviciilor secrete a fost lansata de purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Eugen Nicolaescu, si confirmata de liderul PD, Emil Boc. In ciuda hotararii liderilor Aliantei, unele surse au afirmat ca democratii nu ar fi fost foarte fericiti, comentand faptul ca liberalii ar incerca o lovitura la adresa lui Traian Basescu. Cert este ca, ieri, Radu Stroe si-a exprimat dezacordul fata de declaratiile colegilor. “Cei care sustin ideea ca bugetele serviciilor secrete ar trebui reduse ar trebui sa indice si de unde se iau banii si cum isi vor indeplini, in aceste conditii, serviciile, indatoririle fata de NATO. Declaratia lui Eugen Nicolaescu a venit dupa o sedinta a conducerii Aliantei, in care s-a discutat acest subiect de catre oameni care nu aveau date suficiente pe acest subiect”, sustine Stroe. Concluzia lui Radu Stroe: probabil ca liderii Aliantei s-au gandit la “alte servicii secrete”…
Si parlamentarii din Comisia pentru controlul Serviciului de Informatii Externe considera ca institutia are nevoie de mai multi bani. Presedintele comisiei, democratul Romeo Raicu, a explicat ca membrii comisiei nu pot fi de acord cu bugetul propus de Guvernul Tariceanu Ð 169 milioane lei noi. Membrii comisiei vor solicita ca bugetul sa fie de 221 milioane lei noi Ð nivelul din 2005. Romeo Raicu a sustinut ca nu este normal ca bugetul institutiei sa fie redus fata de 2005. “Serviciul de Informatii Externe are trei obiective esentiale, pe care nu le poate indeplini fara fonduri suficiente: eliminarea amenintarilor externe, sprijinirea promovarii intereselor Romaniei in strainatate, combaterea actiunilor antiteroriste. Ca un exemplu concret, SIE a primit misiunea de a sprijini paza ambasadelor Romaniei in strainatate. Daca nu vor fi bani, cine va pazi ambasadele?”. “Probabil ca liderii Aliantei s-au gandit la alte servicii secrete, nu la SIE”, zice si Romeo Raicu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă