9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSocialistii germani ne recomanda "automonitorizarea"

Socialistii germani ne recomanda “automonitorizarea”

“Din data de 5 aprilie, in Bundestag-ul german va debuta procedura de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (…), iar intregul proces va dura pana in luna octombrie”, a declarat ieri Axel Sch’fer, purtatorul de cuvant pentru Afaceri Europene al grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat german (SPD) si deputat in Bundestag, cu ocazia unei conferinte de presa, la Bucuresti. In perioada 28 februarie-3 martie, delegatia germana, formata din Axel Sch’fer si Markus Meckel, adjunctul purtatorului de cuvant pe probleme de politica externa a grupului parlamentar al SPD in Bundestag, a avut in total 19 intrevederi cu oficialii romani, cu reprezentantii PSD, cu delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, dar si cu reprezentanti ai societatii civile.
Politicienii germani au tinut sa sublinieze la finalul vizitei lor ca procesul de integrare europeana nu ia sfarsit o data cu momentul aderarii. In acest sens, Markus Meckel (ultimul ministru de Externe al fostei Republici Democrate Germane) a recomandat Romaniei introducerea unei “automonitorizari, a unei monitorizari speciale in domeniile considerate ramase sensibile” dupa data de 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste eventualitatea aplicarii clauzei de salvgardare, reprezentantii SPD Ð partid aflat in marea coalitie guvernamentala de la Berlin Ð au aratat ca “amanarea datei de aderare nu aduce nici un progres”. In ceea ce priveste scandalurile de coruptie, anchetate de instante si in care sunt implicati “tovarasi” de vaza ai PSD, germanii au preferat sa explice presei romane conceptul prezumtiei la nevinovatie, mentionand apoi temerile exprimate de unele voci pesediste in legatura cu “combaterea coruptiei doar intr-o anumita tabara”. Totusi, socialistii germani au admis ca raportul de monitorizare al CE din luna mai va confirma ca astfel de reprosuri sunt nefondate. In cele din urma, Sch’fer si Meckel si-au mai exprimat regretul in ceea ce priveste neadoptarea legii minoritatilor. “Romania ar fi putut deveni un exemplu stralucit pentru intreaga Europa”, au opinat politicienii germani. La intrebarea presei romane despre eventuale plangeri survenite in acest sens din partea reprezentantilor minoritatii germane din Romania, Markus Meckel a dat un raspuns antologic: “Nu, nu am primit plangeri, pentru ca minoritatea germana din Romania aproape ca nu mai exista!” Ca membra a minoritatii germane din Romania, imi permit sa aduc la cunostinta domniei sale ca numarul germanilor din Romania a ramas constant in ultimii doi-trei ani, fiind de aproximativ 60.000 de suflete, asa cum ne-a confirmat chiar Ambasada Germaniei. Gandesc (in limba mea materna), deci exist!

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă