Șeful PSD, nemulțumit că DNA nu anchetează situația scannerelor nefuncționale din vămi: Merita o anchetă, dar nu e o chestiune atât de importantă ca Brazilia

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulțumit că nu a fost făcută nicio anchetă serioasă privind situația din vămi, în condițiile în care 14 scannere nu funcționează.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2017 - 20:37

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulțumit că nu a fost făcută nicio anchetă serioasă privind situația din vămi, în condițiile în care 14 scannere nu funcționează, potrivit Mediafax.

„Nu ştiu ce viziune au procurorii şefi. Sunt mulţi oameni care mi-au trimis mesaje cum nu se deschid dosare faţă de primii 10 indivizi care scot sume mari din România. Eu vorbesc despre mafia din cele două categorii de import: legume şi fructe şi de carne şi produse din carne. Nu am văzut nimic spectaculos. Nicio anchetă serioasă, de ce cele 14 scannere nu mai merg brusc după ce au fost instalate?! Camionul venea brusc şi intra în ele. Când le montau, după patru luni, intra un tir şi le dărâma. Merita o anchetă, dar nu e o chestiune atât de importantă ca Brazilia...Vorbim de miliarde pe care ţara le pierde anual. Dacă asta nu e mafie, nu şti care ar fi”, a declarat luni Liviu Dragnea.

La rândul său, preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a precizat, pentru Mediafax, că a sesizat DNA în ceea ce priveşte acordul cadru ce asigură funcţionalitatea scanerelor.

„Am luat hotărârea încetării acordului cadru în urma constatărilor făcute de organismele de control, care au arătat că derularea acestuia este de natură să prejudicieze bugetul ANAF şi vom demara o nouă procedură de achiziţii publice, în paralel cu reabilitarea tuturor platformelor de scanare pe care funcţionează aceste echipamente. De când am preluat funcţia de preşedinte al ANAF, în ianuarie, scanerele din vămi au fost nefuncţionale, în ciuda existenţei unui acord cadru care ar fi trebuit să asigure funcţionarea echipamentelor de scanare mobile, dar procedura de derulare a acestui acord a fost complet contraproductivă. Avem un raport al Curţii de Conturi din 2015 care a constatat că derularea acordului cadru este de natură să prejudicieze bugetul ANAF. Pe fondul inacţiunii conducerii anterioare a Agenţiei, am dispus, după preluarea mandatului, efectuarea unui control de către Direcţia generală de Integritate din cadrul ANAF, care a întocmit un raport înaintat deja Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a precizat șeful Fiscului, pentru Mediafax.

 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat, la jumătatea lunii iunie, că doar unul din cele 15 echipamente de scanare tip Roboscan ale Direcţiei Generale a Vămilor este funcţional, astfel că a sesizat organele de urmărire penală.

ANAF precizează că principala sa prioritate este cea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a contrabandei, iar „funcţionalitatea acestor scannere asigură un mijloc important în acest domeniu, în condiţiile în care tehnologia la care am făcut referire realizează imaginea radiografică a unui autovehicul, camion, container sau orice alt obiect cu dimensiuni similare în vederea depistării de mărfuri de contrabandă sau materiale interzise”.


Citește și: SURSE RL: Rețeaua IT a Direcției Generale a Vămilor nu a funcționat în parametri normali întreaga săptămână, în ciuda dezmințirilor primite de la ANAF

Rețeaua informatică a Direcției Generale a Vămilor (DGV) a funcționat cu disfuncționalități în ultimele zile, deși luni, 15 mai 2017, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în subordinea căreia este DGV, a informat că ”toate sistemele de operare sunt perfect funcţionale”. Surse confidențiale au declarat ”României libere” că până joi inclusiv, angajații nu au putut accesa bazele de date externe DGV, aparținând altor instituții publice, cu care rețeaua DGV este interconect
ată.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...