9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRompetrol a ajuns in Camera Reprezentantilor

Rompetrol a ajuns in Camera Reprezentantilor

Lobby-istii Rompetrol au reusit sa gaseasca avocati ai acestei cauze si in Congresul american. Intr-o rezolutie a Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, adoptata pe 26 iulie, cu prilejul vizitei presedintelui Traian Basescu la Washington, se mentioneaza nominal acest caz ca exemplu ca depolitizarea Justitiei nu este inca definitivata. Desi rezolutia are un ton pozitiv si apreciativ la adresa Romaniei, mai ales datorita parteneriatului militar in teatrele de operatiuni din Afganistan si Irak, doua sunt doleantele congresmenilor americani: inchiderea cazului Rompetrol si reluarea adoptiilor internationale.

Justitie politica?

Rezolutia, semnata de republicanul Henry Hyde, presedintele Comisiei de Afaceri Externe, arata ca “nu au fost inregistrate progresele necesare cu privire la chestiuni legate de domnia legii, inclusiv reforma judiciara si cazuri pe rol, precum actiunea statului roman impotriva Grupului Rompetrol, ceea ce subliniaza lipsa unui sistem judiciar cu adevarat independent, profesionist si apolitic”. Cu toate ca ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene si declaratiile comisarului pentru Justitie, Franco Frattini, au subliniat faptul ca independenta magistratilor este asigurata de noul pachet legislativ privind reforma Justitiei, congresmenii americani sunt de parere ca Guvernul roman ar trebui “sa faca pasi aditionali in stabilirea unui sistem judiciar independent, profesional si non-politic, in parte si prin a lua masuri pentru a incheia toate cazurile de inspiratie politica”.
Este prima luare de pozitie a vreunei institutii americane fata de cazul Rompetrol, dupa declaratiile din mai 2005 ale Ambasadei americane la Bucuresti. Atunci, la incercarea esuata de arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu, ambasada emitea un comunicat in care preciza ca “ancheta in cazul Petromidia dureaza de o perioada de timp considerabila si, daca se va dovedi a fi altceva decat o ancheta legitima, aceasta ar avea un efect daunator asupra climatului de afaceri din Romania. Am urmarit acest subiect de foarte mult timp. Ca intotdeauna, Ambasada SUA si Guvernul SUA cred cu tarie in transparenta procesului judiciar si cerem Guvernului sa fie deschis si obiectiv”.

Lobby pentru adoptii

Congresmenii americani n-au uitat nici de presiunile privind reluarea adoptiilor internationale: “Cerem Guvernului roman sa definitiveze cazurile internationale suspendate cand Legea 273/2004 a intrat in vigoare si sa-si amendeze legile de adoptie, pentru a reduce barierele in adoptiile domestice si internationale, inclusiv prin a permite si altor persoane decat bunicii biologici sa adopte copii”, se arata in rezolutia care i-a fost inmanata presedintelui Basescu in timpul vizitei la Washington.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă