10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRomania nu poate inspecta avioanele americane care ii survoleaza teritoriul

Romania nu poate inspecta avioanele americane care ii survoleaza teritoriul

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului spre ratificare acordul dintre Romania si Statele Unite privind activitatile fortelor americane stationate pe teritoriul Romaniei. Potrivit acordului, fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul la facilitatile si zonele convenite, precum si utilizarea acestora cu respectarea deplina a legislatiei romane. Tara noastra va pastra drepturile si titlurile de proprietate asupra facilitatilor si zonelor puse la dispozitia americanilor. Romania va furniza Statelor Unite, fara plata chiriei sau a altor costuri similare, toate facilitatile si zonele convenite.
La cerere, Romania va asista in facilitarea accesului temporar al fortelor Statelor Unite la terenuri de utilitate publica, inclusiv la cele controlate de municipalitati, precum si la terenuri proprietate privata, pentru manevre si pregatirea fortelor americane. Fortele SUA pot pre-pozitiona echipamente de aparare, bunuri si materiale pe teritoriul Romaniei cu notificarea prealabila a autoritatilor romane. Acordul prevede ca aeronavele, vasele si vehiculele Statelor Unite nu vor fi suspuse inspectiilor. Aeronavele apartinand guvernului Statelor Unite si aeronavele civile care opereaza, sub contract, exclusiv pentru Departamentul Apararii al Statelor Unite sunt autorizate sa survoleze teritoriul Romaniei, sa realimenteze in aer, sa aterizeze si sa decoleze de pe teritoriul Romaniei.
Romania pune la dispozitia SUA poligonul de instructie Smardan, poligonul de instructie si rampa de imbarcare si debarcare Babadag, baza aeriana Mihail Kogalniceanu, poligonul de instructie Cincu. Zona mai larga de manevre cuprinde suprafete din judetele Constanta si Tulcea si este delimitata de orasul Babadag la nord, poligonul Babadag la est, Tariverde la sud si de comuna Horia la vest.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă