9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportProiect pentru depolitizarea SRR si SRTV

Proiect pentru depolitizarea SRR si SRTV

Depolitizarea si profesionalizarea posturilor publice de radio si televiziune dau mari batai de cap actualei puteri. Dupa trei luni de la prima propunere legislativa vizand organizarea si functionarea Societatii Romane de Radio (SRR) si a Societatii Romane de Televiziune (SRTV), reprezentantii Aliantei D.A. PNL-PD au venit cu un nou proiect de lege, propus spre adoptare Comisiei pentru cultura, condusa de Raluca Turcan, de altfel unul din initiatorii noilor prevederi prin care se incearca reducerea influentei politicului asupra celor doua institutii.
Potrivit propunerii, societatea civila va avea cel putin patru reprezentanti in Consiliile de Administratie, in timp ce partidelor parlamentare le revin doar cinci locuri, angajatii vor avea doi reprezentanti, minoritatilor reprezentate in Parlament si Presedintiei revenindu-le cate un loc. Mai mult, mandatul membrilor CA va fi de sase ani. Noul proiect prevede in plus si faptul ca doi membri cel putin din CA trebuie sa aiba competente de management financiar, iar restul sa aiba competente in radio, respectiv televiziune. Totodata, membrii CA nu pot sa aiba functii de conducere in partide sau sa fie angajati ai acestora. Proiectul interzice sa fie propuse pentru conducerile Radio Romania si TVR persoane care au interese financiare in companii din domeniul audiovizualului sau din telecomunicatii. Membrilor Consiliilor de Administratie nu le este permis sa detina functii de conducere in cele doua societati publice de radio si TV. Se mentine inclusiv separarea intre functia de director general si cea de presedinte al celor doua institutii.
Fata de varianta anterioara si de prevederile in vigoare, noul proiect nu mai stipuleaza expres demiterea CA in cazul respingerii rapoartelor anuale de activitate ale Radioului sau Televiziunii publice de catre Parlament. Potrivit re-centei propuneri legislative, in cazul respingerii unui raport de activitate, Radio Romania sau TVR, dupa caz, are obligatia de a prezenta in termen de sase luni un nou raport cu masurile luate pentru remedierea deficientelor semnalate de senatori si deputati, un raport de audit independent cu privire la activitatea fiecarui membru din Consiliul de Ad-ministratie, precum si un raport al comisiei de evaluare. Iar Parlamentul poate decide fie demiterea CA, fie a unor membri din CA, fie anumite sanctiuni propuse de Comisiile de cultura ale Camerei si Senatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă